Одеські сепаратисти: хто такі Олена Гліщинська та Віталій Діденко?

11:54, 15.06.2016
Одеські сепаратисти: хто такі Олена Гліщинська та Віталій Діденко?

Тривала інтрига, на кого з росіян обміняли двох українських політв’язнів Миколу Солошенка та Геннадія Афасьєва, нарешті скінчилася. В Росію в обмін на двох українців привезли сепаратистів з Одеси - Віталія Діденка та Олену Гліщинську, які два роки тому намагалися створити Бесарабську народну республіку.

Також до цього процесу був причетний дійсний депутат Верховної Ради Віталій Барвіненко, який так і не прокоментував вівторковий обмін України та Росії.

Олена Гліщинська: помічник депутата

Звинувачена у сепаратизмі організатор так званої "Народної ради Бессарабії" Олена Гліщинська працювала у двох попередніх скликаннях помічником народного депутата Віталія Барвіненка, який нині входить до групи "Відродження". У минулому скликанні сепаратистка навіть отримувала офіційну зарплату у Верховній Раді як помічник депутата.

Щодо так званої "Народної ради Бессарабії", то її установчий з’їзд відбувся у квітні-2015 в Одесі.  До її складу увійшли люди, які займали відверто прокремлівську позицію.  На з’їзді «анонімні бессарабці» погрожували владі «правом Бессарабії на самовизначення»  у разі вступу України до НАТО.  Наразі сайт організації, чиє доменне ім’я зареєстровано у Москві, не працює.


Олена Гліщинська була затримана після другого форуму "Народної ради Бессарабії", який відбувся в ресторані "Монте Крісто" в спальному районі Одеси - за його організацію також відповідав редактор видання "Насправді" Артем Буян, який також потрапив у СІЗО. За словами джерел в спецслужбі, після форуму автомобіль і особистий телефон Гліщинскої був оглянутий.


В особистому листуванні жінки виявили спілкування із замовниками з Москви. Пізніше було встановлено, що Гліщинська разом зі своїм безпосереднім патроном - депутатом Барвіненко побували в Москві, де отримали вказівки та інструкції. Гліщинська отримала завдання - підготувати громадську платформу до фактичного відділення Бессарабії від Одеської області.

Замінити журналістку в цій ролі повинен був Артем Бузіла. Під час обшуку були виявлени чеки на отримання готівки в "Ощадбанку Росії" на загальну сума близько 400 тисяч гривень. Що стосується Гліщинськой, її вину підтверджує факт отримання 10 тисяч доларів від замовників "Бессарабського проекту", розказували слідчі.

Відомо, що Гліщинська  у СІЗО  народила сина Нікіту. Також вона утримувала ще двох дітей та батька-інваліда, що було пом'якшувальною обставиною в її справі. В обвинувальному акті стверджувалося, що Гліщинська повинна була поширювати через ЗМІ  ідеї про надання Бессарабії особливого статусу, створення національного парламенту Бессарабії та прийняття суспільством Бессарабії рішення про участь в мобілізації.

На вирок в Україні Гліщинська так і не дочекалася. 13 червня суд скасував їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а зранку 14 червня вона була доставлена в аеропорт «Гостомель» для відправки до Росії. 

Роль депутата Барвіненка


Що стосується причетності інших осіб до справи, то раніше  голова СБУ Василь Грицак вже натякав, що певний народний депутат намагався створити та очолити  Бессарабську народну республіку. Цей депутат діяв  під контролем та за підтримки російських спецслужб, зв'язок з якими здійснювався через помічницю, що вже заарештована, пояснював очільник Служби.

І хоча рік тому голова СБУ ніяких прізвищ називати не став,  одеські видання вже тоді припустили, що мова йде саме про Барвіненка і Гліщинську, бо інших заарештованих по справі жінок не було.

До речі, у парламенті Барвіненко неодноразово змінював фракції. Спочатку він потрапив до парламенту по списках  БЮТ і навіть очолював обласну організацію «Батьківщини». Однак після президентських виборів, на яких Тимошенко програла Януковичу, перейшов у Партію регіонів.

Останній раз  Барвіненко  обрався до парламенту  по мажоритарному округу на Одещині. Наразі депутат  ніяк не коментує інформацію про причетність його екс-помічниці до створення «Народної ради Бессарабії».  Так само і правоохоронці мовчать - публічно жодних запитань до Барвіненка у них не виникало.

Сепаратист Віталій Діденко


Другий фігурант обміну - Віталій Діденко - офіційно працював головним редактором  сайту «Інфоцентр», на якому постійно розміщувалися матеріали на підтримку Гліщинської. Під час арешту Діденко стрибнув із третього поверху своєї квартири, внаслідок чого отримав кілька переломів. Під час обшуку в нього знайшли кокаїн.

Діденко отримав три роки обмеження волі по обвинуваченню у сепаратизмі, і відбував покарання в Рівненській колонії.  Опинившись у Москві обидвоє українців поскаржилися, що в Україні їм було дуже погано і назвали «чудом» виїзд до Росії.



Тим часом, у соцмережах активно обговорюють особливості цього обміну.  По-перше, всі учасники обміну – громадяни України, а отже Росія фактично визнала "дивом врятованих" в результаті "акту гуманізму" осіб своїми агентами впливу.

Попередня інформація про те, що українців обміняють на двох громадян Російської Федерації, яких звинувачують в участі в заворушеннях 2 травня 2014 року в Одесі -  Євгена Мефьодова й Максима Сакауова - не підтвердилася.  За даними ЗМІ, більше шансів на обмін є у Мефьодова, який брав участь в одеському «Антимайдані». Що стосується Сакауова, то російське консульство жодного разу не цікавилося ним.

Також радість від вівторкового звільнення трохи затьмарює той факт, що в Росії та окупованому Криму за гратами залишається ще щонайменше 29 громадян України - українців та кримських татар - за сфабрикованими політичними справами.