Нацперелік нематеріальної культурної спадщини України доповнено 4 новими елементами

10:31, 27.02.2024
Нацперелік нематеріальної культурної спадщини України доповнено 4 новими елементами

Кримськотатарська кава та танок, каша з Вінничини та затірка з Луганщини — нові елементи нематеріальної спадщини України. (Фото: сайт МКІП)

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України Міністерство культури та інформаційної політики доповнило чотирма новими позиціями.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті МКІП.

 

Перелік доповнено такими елементами: традиції приготування та споживання каші «Зозулі» на Вінничині; традиція приготування затірки в селі Крива Лука Донецької області; кавова традиція кримських татар; традиційний танець кримських татар «Агір ава ве Кайтарма».

 

А кашу «Зозуля» на Поділлі готують понад 100 років. вона пшоняна, з додаванням молока, масла, цукру та маку. Особливо смакує, коли готується у печі.

 

Тепер громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій і пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Мінкультури щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини.

 

У переліку нематеріальної культурної спадщини України з’явилися нові обряди, рукоділля та ремесла.

 

 

Бджільництво з Луганщини, гуцульська техніка дереворізьблення, святкування Маланки з Франківщини, прикраси з бісеру з Прикарпаття та традиційна вишивка з Гадяча.

 

Нещодавно Міністерство культури та інформаційної політики України додало до списку об’єктів 5 нових елементів.

 

Як повідомляла УМ, Кременецькі гречані вареники: поповнення нематеріальної культурної спадщини України.