«Ля Палісіада»: стартував прокат фільму про смертну кару

14:55, 11.01.2024
«Ля Палісіада»: стартував прокат фільму про смертну кару

Дебютну стрічку Філіпа Сотниченка спочатку дивилися у Ротердамі. (Фото з fb-сторінки La Palisiada)

З 11-го січня в український кінопрокат вийшла дебютна стрічка Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада». Фільм пропонує згадати українські 1990-ті, поглянути на те, як ми змінилися за ці роки та який шлях ще належить пройти. «Ля Палісіада» знайомить із важливими сторінками минулого та є першим фільмом, що розповідає про смертну кару в Україні.

 

Дія відбувається у 1996 році до мораторію на смертну кару. Двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, розслідують убивство свого колеги. Колись давно вони обидва були закохані у вдову загиблого. Занурені в заплутану справу й давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, у якому доведеться жити їхнім дітям - Кирилу та Айселі.

 

“Я не хотів робити фільм про 1990-ті. Я хотів поговорити про сучасність, в якій ми опинилися. Ми відтворили той час відштовхуючись від архівних матеріалів та вивчаючи побут кінця ХХ століття. Хотіли створити відчуття 90-х, які залишили свій суттєвий відбиток на декількох поколіннях. Це фільм – спогад, в якому глядач може спробувати відчути історію розвитку особистості різних персонажів стрічки. Фільм може здатися складним, але він простий і місцями навіть смішний”, - вважає режисер Філіп Сотниченко.

 

Робота над фільмом тривала 5 років. Автори винайшли самобутнє візуальне рішення, що підкреслює відповідний історичний період. Для цього оператор стрічки Володимир Усик вирішив використовувати знімальну техніку саме того часу, який хотілося відобразити на екрані. Стрічка була знята на відеокамеру Sony DSR-PD170P, що фільмує у відеоформаті DVCAM, створеному саме у 1996 році.

 

Для відтворення атмосфери часу, естетики зйомки, костюмів, декорацій та навіть характерів персонажів творці надихалися архівними матеріалами. А художник з костюмів Володимир Кузнецов шукав призабутий одяг 1990-х всюди – від домашніх гардеробів членів знімальної групи та секонд-хендів до музею МВС та колишніх міліціонерів, які працювали в ті часи.

 

«У нас вийшла дійсно командна робота, бо всі ніби душу віддавали проєкту, це стосується кожного: художній департамент — Ріта Кулик, Марія Денисенко, Віктор Корчинський; звукова концепція Сергія Авдєєва, Олега Головьошкіна, Ігоря Казмірчука; робота з акторами, відбір типажів Сергія Горного.

 

І найкращим було те, що усі підтримували один одного, допомагали, якщо виникали якісь непередбачувані ситуації. Я це називаю балетом, коли команда працює відшліфовано і кожен на своєму місці. До того ж, ми починали знімали в непрості часи.  У період  пандемії навіть не здогадувались, в яких обставинах - з початком активної агресії - нам доведеться завершувати фільм і презентувати його світу,» - каже продюсерка фільму Валерія Сочивець.

 

Світова премʼєра стрічки відбулася на початку 2023-го року під час 52-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю в основному конкурсі Tiger Copmetition, де «Ля Палісіада» отримала нагороду Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI). А в грудні того ж року український фільм було номіновано на премію Європейської кіноакадемії у категорії “Відкриття року”.

 

Також «Ля Палісіада» була визнана «Найкращим повнометражним фільмом» на престижних кінофестивалях у Вільнюсі (28 Vilnius International Film Festival «Kino Pavasaris») та у Турині (41-го Torino Film Festival). Філіп Сотниченко отримав приз «Серце Сараєво» за найкращу режисерську роботу на Міжнародному кінофестивалі в Сараєво, а оператор Володимир Усик дістав відзнаку за найкращу операторську роботу під час Ukraina Festiwal Filmowy у Варшаві.

 

В Україні «Ля Палісіада» стала найкращим повнометражним ігровим фільмом 2023 року за версією Національної премії кінокритиків «Кіноколо».

 

У фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Пашаєв, Олександр Пархоменко, Валерія Олейнікова, Олена Мамчур, Олександр Малєєв, Степан Барабаш, Сергій Лузановський, Олександр Мавріц, а також сучасні українські художники Ярема Малащук та Сана Шахмурадова.  За пошук головних акторів відповідала кастинг-директорка Алла Самойленко («Довбуш», «Люксембург, Люксембург», «Мої думки тихі», «Ти мене любиш?» та інші).

 

Всеукраїнська прем’єра і прокат фільму «Ля Палісіади» стартувала – 11 січня 2024 року.

 

Галина КРИВОРЧУК

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 22 областях України показали найкращі українські стрічки