Пам'ятник Пушкіну нарешті демонтували у Києві

13:34, 15.11.2023
Пам'ятник Пушкіну нарешті демонтували у Києві

Демонтаж пам'ятника Пушкіну в Києві. (Фото: Ксенія Семенова / Facebook)

У Києві 15 листопада демонтували пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну.

 

Як інформує УМ, про це повідомила 15 листопада депутатка Київради Ксенія Семенова у Фейсбуці.

 

Пам'ятник Пушкіну знаходився в київському парку імені Івана Багряного (колишній парк Пушкіна).

 

Скульптуру російського поета зняли з постаменту за допомогою крану, завантажили у вантажівку та забрали. Куди саме перемістили пам’ятник – наразі невідомо.

 

Також відео поділився депутат Київради Дмитро Білоцерковець.

 

Закон про заборону пропаганди російської імперської політики президент підписав у квітні 2023 року. Він заборонив виготовлення, поширення та публічне використання радянської та російської символіки. На виконання вимог цього закону органи державної влади та органи місцевого самоврядування мали вилучити з публічного простору пам’ятники, присвячені особам, які причетні до реалізації російської імперської політики, а також перейменувати вулиці, площі, парки, сквери, географічні об’єкти, які містять символіку російської імперської політики.

 

З липня 2023 року в Києві демонтували понад 60 пам’ятників, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР. Втім, пам'ятнику Пушкіна в колишньому парку імені Пушкіна довгий час вдавалося уникати демонтажу.

 

24 жовтня активісти благодійного фонду "Солом’янські котики" закрили пам'ятник Пушкіну в київському парку імені Івана Багряного (так перейменували парк Пушкіна) "демаскувальною" сіткою. А 10 листопада Кабінет міністрів вилучив київський пам'ятник Пушкіну з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення.

 

Як повідомляла УМ, в Україні нарешті з’явилася юридична база, яка дозволить очистити наші міста від усіх монументів, що викликають асоціацію з історією росії. Окрім Києва, Пушкіних далі не буде в Житомирі, Харкові та Одесі. З суворовим попрощається Ізмаїл, з адміралом ушаковим — Херсон, із монументом «Україна — визволителям» — Ужгород, з князем воронцовим — Одеса, з меморіальним комплексом «Борцям революції» — Луганськ.