Знищені рашистами культурні пам’ятки: у Чернігові запрацювала місія ЮНЕСКО

11:52, 02.11.2023
Знищені рашистами культурні пам’ятки: у Чернігові запрацювала місія ЮНЕСКО

Метою місії є пошук та збір інформації про пошкодження історичних та культурних споруд. (Фото: сайт sud.ua.)

Місія ЮНЕСКО розпочала роботу в Чернігові. Впродовж цього тижня вона оцінюватиме пошкодження, завдані пам’яткам культурної спадщини міста в результаті російських ракетних атак, повідомляє Міністерство культури.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті sud.ua.

 

Місія планує зібрати дані про пошкоджені об’єкти, серед яких — П’ятницька церква, Антонієві печери, Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка та інші. Після збору відповідної документації та інформації буде підготовлено план реабілітації цих об’єктів.

 

Місія працюватиме в Чернігові в рамках реалізації проєкту «Підтримка України в галузі культури та освіти через ЮНЕСКО: реагування на надзвичайні ситуації для всесвітньої спадщини та культурних цінностей: оцінка збитків та захист».

 

У роботі місії беруть участь представники міжнародних організацій, зокрема ІККРОМ та ЮНЕСКО, а також вітчизняні фахівці в галузі культури.

 

Метою місії є пошук та збір інформації про пошкодження історичних та культурних споруд. Після того, як усю інформацію опрацюють, представники місії створять план з реабілітації пошкоджень.

 

Як повідомляла УМ, експерти ЮНЕСКО внесуть низку об'єктів Києва та Львова до списку Всесвітньої спадщини.