У Києві вперше покажуть вбрання Одрі Хепберн

15:45, 13.12.2021
У Києві вперше покажуть вбрання Одрі Хепберн

Виставка «Фернанда Гаттіноні. Мода і зірки часів Голлівуду на Тибрі» подорожує світом із 2010 року. (Фото надані організаторами)

Всесвітньо відома пересувна виставка «Фернанда Гаттіноні. Мода і зірки часів Голлівуду на Тибрі» вперше буде проходити в Києві у передноворічні дні із 16 по 31 грудня.

 

Про це Україні молодій повідомили організатори виставки.

 

«Для нас велика честь мати можливість представити в Києві пересувну виставку найвідоміших сценічних костюмів в історії світового кінематографа, майстерно виготовлених Фернандою Гаттіноні. Тепер Київ має можливість безпосередньо оцінити костюми, які багато в чому вплинули на уяву поколінь любителів мистецтва кіно та геніальну майстерність італійської моди у світі», - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні П’єр Франческо Дзадзо з цієї нагоди.

 

Експонуватимуть 30 експонатів. Це – вбрання, створені Фернандою Гаттіноні для кінозірок середини ХХ століття.  

 

Зокрема, представлять одяг з приватного гардеробу та сценічні костюми з фільмів «Європа 51» (1952) та «Квітка кактусу» (1969), виготовлених для Інгрід Бергман. 

 

Також покажуть кілька луків з колекції до фільму «Казанова» (1958), що належали Кім Новак, та мікроколекцію маленьких чорних суконь з особистого гардеробу Анни Маньяні.

 

Спеціальний розділ присвячений Одрі Хепберн і вбранню, що створила для неї Фернанда Гаттіноні для ролі Наташі у фільмі «Війна і мир» (1956).

 

                   Одрі Хепберн знімалася у  вбранні від  Фернанди Гаттіноні у фільмі «Війна і мир» (1956).

 

Зауважимо, що ця експозиція подорожує по всьому світу з 2010 року. Її вже встигли побачити у Парижі, Римі, Лондоні, Нью-Йорку, Берліні, Ер-Ріяді, Бангкоку та інших містах.

 

Куратор київської виставки – Таня Бернер. На відкриття виставки до Києва спеціально прилетять Стефано Домінелла - президент модного дому Gattinoni та Франческо Трицца – офіційний діджей показів Dolce&Gabbana, Венеційського фестивалю та фестивалю в Сан-Ремо.

 

Виставка «Фернанда Гаттіноні. Мода і зірки часів Голлівуду на Тибрі»  організована президентом Gattinoni Couture Стефано Домінелло, за ініціативи Посольства Італії в Україні та Італійського інституту культури в Україні в партнерстві з Будинком подарунків і декору Mandarin Maison. 

 

Виставка створена завдяки історичному архіву Будинку Гаттіноні (Maison Gattinoni).

 

«Ми в своєму арт-просторі повсякчас проводимо цікаві та змістовні виставки. Утім  ця – особлива. З великою радістю ми долучилися до цього проєкту, щоб всі кияни та гості нашого міста могли наживо побачити всю красу та витонченість вбрань кінодів роботи великої Фернанди Гаттіноні»,  - каже засновник Mandarin Maison та ініціатор арт-проєкту «Без обмежень» Олег Дзюбяк. 

 

Цікаво, що з другої половини 1940-х років римське ательє Фернанди Гаттіноні постійно відвідувало найвишуканіше товариство,  хто б не приїздив у столицю Італії.

 

Перші леді та дружини послів – від Евіти Перон до Клер Бут Люс.  І кінозірки першої величини:  Анук Еме, Інгрід Бергман, Люсія Бозе, Бетт Девіс, Марлен Дітріх, Росселла Фальк, Одрі Хепберн, Джина Лоллобріджіда, Анна Маньяні, Кім Новак, Лана Тернер, Моніка Вітті та Елізабет Тейлор, Аніта Екберг.

 

Виставку можна буде відвідати в арт-просторі Mandarin Maison (5-й поверх Mandarin Plaza, торгового центру на вуліці Басейній, 6).