Автор «тарілки на Либідській» Флоріан Юр'єв помер у віці 92 роки

19:53, 11.09.2021
Автор «тарілки на Либідській» Флоріан Юр'єв помер у віці 92 роки

Архітектор і художник Флоріан Юр'єв (Фото: facebook.com/MOCAORGUA)

Архітектор і художник Флоріан Юр'єв помер у віці 92 роки в колі близьких друзів у Києві в суботу, 11 вересня.

 

Як інформує Україна молода, про смерть митця повідомила громадська організація "Музей сучасного мистецтва".

 

"Він залишив нам свою "літаючу тарілку" на станції метро "Либідська" (будівля Українського інституту науково-технічної та економічної інформації МОН України) як свідчення того, що й сам архітектор був "іншопланетянин" поміж нами. Залишив скрипки, в яких вчуватиметься його голос. Залишив метод колірної фонетичної транскрипції, щоб кольором записувати музичні твори, робити кольорові партитури.

 

Залишив теорію кольоромузики і картини, які ці теорію ілюструють. Флоріан залишив по собі так багато свідчень своєї унікальності, що роботи по їхньому осмисленню та усвідомленню масштабу особистості автора вистачить на кілька поколінь", - йдеться в повідомленні.

 

Зазначається, що історії з його життя були настільки неймовірні, що попервах здавалися вигадкою.

 

«Флоріан був винахідником й авантюристом, мислителем, поетом, музикантом і художником. Він був справжнім аристократом духу. Цій планеті точно бракуватиме його таланту. Зберегти пам'ять про нього та його спадщину - наша відповідальність», - додають колеги митця.

 

Пан Юр'єв був архітектором, художником, мистецтвознавцем, майстром скрипкових музичних інструментів і педагогом.

 

Народився 11 серпня 1929 року в Кіренську Іркутської області. Переїхав до Києва в 1950 році, закінчив Київський художній інститут.

 

Юр'єв - автор проєктів будівлі Інституту науково-технічної та економічної інформації (будинки-тарілки на м. "Либідська"), наземного павільйону станції метро "Хрещатик", мікрорайону Нивки-3 і модерністського герба Києва.

 

Крім архітектури, Юр'єв займався світломузикою, писав картини і робив скрипки.

 

Нагадаємо, 27 серпня в Україні вшанували пам'ять актора Богдана Ступки.