Афіші про українську музику у Варшаві зацікавили вандалів

19:12, 27.08.2021
Афіші про українську музику у Варшаві зацікавили вандалів

Фірма, яка розвіщує афіші, зобов'язалася відновити їх за свій кошт. (Фото надано організаторами фестивалю)

У Варшаві із 4 по 11 вересня заплановано проведення сьомих Днів української музики.
 
У польській столиці про це сповіщають стильні синьо-жовті афіші. Чомусь саме вони – з інформацією про три концерти класичної музики – викликали особливу цікавість у вандалів дрібного гатунку:    три такі великі афіші у центрі міста цілеспрямовано пошматовані. 
 
Не складно здогадатися, кому  муляє очі у Польщі, яка демонструє дружню підтримку Україні у непрості часи відстоювання національних інтересів, коли Росія восьмий рік веде з нашою країною війну. Втішає те, що фірма, яка розвіщує  афіші, зобов'язалася  відновити їх за свій кошт. 
 
 «Звичайно, неприємно бачити таку картину, - коментує «Україні молодій» організатор «Днів української музики у Варшаві» Роман Ревакович. – Та це не має ставати причиною для узагальнення. Без сумніву,  сотні тисяч, а то й більше працівників з України будують сьогодні міжлюдські польсько-українські мости та симпатії. Та на рівні високих матерій – культурної активності  філармоній та театрів України у Польщі, на жаль, не знайти. Пробуємо нашим фестивалем пробити цю кригу відсутності. Тут, у Варшаві, маю велику прихильність». 
 
Незважаючи на неприємний інцидент з афішами, сьомі Дні української музики у Варшаві відбудуться.  4 вересня в Архікафедральній базиліці Івана Хрестителя – це на вулиці Свєнтоянська, 8 у польській столиці – звучатиме перший хоровий концерт. Львівський ансамбль A capella Leopolis під батутою Людмили Капустіної виконуватиме твори українських композиторів Миколи Дилецького (1630- 1690), Максима Березовського (1745-1777) й Артема Веделя (1767-1808); а ще Степана Дегтяревського (1766-1813), який  походив з українців Курщини. 
 
Камерний концерт 8 вересня проходитиме у Концертній студії Польського радіо імені Вітольда Лютославського (вулиця Модзелевського, 59). У програмі прозвучать твори сучасних українських композиторів: Євгена Станковича, Золтана Алмаші, Олексія Ретинського та Валентина Сильвестрова. Виконуватиме їх струнний квартет Royal String Quaartet (Варшава). Прозвучать твори різної стилістики, утім вони пов'язані майстерним поєднанням елементів музичної традиції з сучасними засобами композиційної техніки. 
 
Оркестровий концерт поціновувачі класичної музики матимуть змогу відвідати 11 вересня на тій же концертній площадці. Національним ансамблем солістів «Київська камерата» диригуватиме Роман Ревакович. Виконавці: Марія Кіях – флейта, Кирило Бондар- скрипка, Ярослава Некляєва – арфа, Оксана Нікітюк – мецо-сопрано, Дмитро Таванець – фортепіано. У програмі – твори Володимира Загорцева, Ігоря Щербакова, Володимира Рунчака, Олега Киви та Олександра Козаренка.
 
Фестиваль відбувається за підтримки міста Варшави, Товариства авторських прав ZAiKS, Спілки артистів виконавців STOART та Спілки Magovox. Від цього року організатор фестивалю - Фонд Pro Musica Viva починає співпрацю з українськими установами: Українським інститутом та компанією «Оболонь». Партнерами фонду в організації фестивалю є Об’єднання українців у Польщі та фонд «Наш вибір».
 
«Україна молода» - серед інформаційних партнерів фестивалю.