Богданові Ступці – 80: за що його любили

10:29, 27.08.2021
Богданові Ступці – 80: за що його любили

Неперевершений Богдан Сільвестрович.

Цього дня – 27 серпня акторові Богдану Ступці виповнилося би 80 років. Та вже дев'ять років він в інших світах. У  день ювілейного дня народження у Києві на будинку, де мешкав Богдан Сильвестрович,  по вул. Заньковецькій, 1/3, урочисто відкриють меморіальну дошку-горельєф. 

 

Кажуть, до сцени Богдана Ступкупривчили родичі: батько співав у хорі Львівського оперного театру, мамин старший брат був там же солістом,  а тітка — головним концертмейстером.  Хоча до акторства прийшов не відразу. Навіть пробував вступати на хімічний факультет Львівського університету.

 

Народжений неподалік Львова, Богдан Ступка вступив у драматичну студію при театрі імені Заньковецької і закінчив її в 1961-му. Залишився у трупі і пропрацював  там 17 років. А далі був Київ і служіння Мельпомені у Театрі імені Франка, куди його забрав із собою режисер Сергій Данченко.

 

І дотепер незабутнім для театралів є зіграні  Богданом Ступкою, зокрема,  у «Камінному господарі» (1976)  - Дон Жуан  та в  «Украденому щасті» (1979)  - Микола Задорожний. За  Тев’є-Тевеля з однойменної вистави отримав у 1993 році Шевченківську премію.Театральних перевтілень було понад півсотні.

 

У кіно яскраво ввійшов 1970 року у фільмі «Чорний птах з білою ознакою», де грав з Іваном Миколайчуком. Загалом було понад 100 кіноролей, зокрема, у «Молитві за гетьманом Мазепою», «Водієві для Віри», «Тарасі Бульбі».

 

Виставка «Код Ступки» відкривається з нагоди 80-ліття Актора у Національному музеї Тараса Шевченка і працюватиме до 10 вересня. В експозиції представлені портрети від видатних художників:  Владислава Шерешевського, Івана Марчука, Ольги Петрової, Андрія Александровича-Дочевського, Михайла Химича, образиювілярав графіці Сергія Якутовича,  а також фотопроєкт про життя Богдана Ступки. Також відбудеться презентація книги-альбому «Я - Богдан». Показуватимуть костюми і колекції кіно- та  театральних афіш. Буде представлено і  відеоколаж з вистав та фільмів, у яких зіграв актор.

 

Ініціаторами ювілейних заходів є продюсерка Ірина Батько-Ступка та «Фонд Богдана Ступки».

 

Нагадаємо, близько двох років з 1999-го Богдан Ступка був міністром культури і мистецтв України. У 2001-у, після  смерті Сергія Данченка,він очолив Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.  Був президентом Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», Бердянського міжнародного кінофестивалю «Бригантина». У 2011-му році акторові  присвоїли звання Героя України.

 

Увечері 27 серпня  у Києві Національний театр імені Івана Франка представить виставу «Пер Гюнт» за п’єсою Генріка Ібсена з посвятою Богданові Ступці, який свого часу мріяв про появу легендарної норвезької драми на першій драматичній  сценікраїни. Головну роль- Пера Гюнтазіграє Остап Ступка, син Богдана Сильвестровича.  

 

Уже тиждень, з дня відкриття 102-го  сезону, у головному приміщенні театру працює виставковий проєкт пам’яті видатного колегий улюбленця публіки. На другому поверсі можна побачити світлини з життя та фото акторських робіт Богдана Ступки, костюми з вистав «Тев’є-Тевель», «Король Лір», «Енеїда», «Істерія», а ще унікальну колекцію капелюхів Майстра.