Проєкт «Україна молода: 30-й рік Незалежності» став переможцем творчого конкурсу НСЖУ

17:19, 22.08.2021
Проєкт «Україна молода: 30-й рік Незалежності» став переможцем творчого конкурсу НСЖУ

Проєкт «Україна молода: 30-й рік Незалежності» здобув перемогу. (Фото УМ)

Проєкт «Україна молода: 30-й рік Незалежності» (головний редактор Михайло Дорошенко) став переможцем творчого конкурсу Національної спілки журналістів України (НСЖУ) у номінації «Журналістська акція».

 

Результати конкурсу оприлюднено НСЖУ напередодні Дня незалежності.

 

Як повідомила заступниця головного редактора Валентина Самченко, яка є ініціаторкою проєкту, до нього долучилися різні автори.

 

«Розпочався проєкт, фактично, з того, що 25 жовтня минулого року, коли йшла на запис інтерв'ю з музикознавцем і диригентом Романом Реваковичем, - розуміла, що підготовлені запитання значно ширші, аніж музика - сфера, яку представляє пан Роман. У заголовок ми винесли його слова : "Із хати я -  українець, за місцем проживання- поляк".

 

Із щирих  розмов - про Україну через  історію та культуру - і складається цей проєкт, який не писався для конкурсів», - зазначає Валентина Самченко.

 

І додає, що під час інших інтерв’ю - із Михайло Наєнком говорили не  лише про літературу; із Сергієм Тримбачем - не лише про кіно.

 

«Аж на три шпальти вийшла подача теми "Щедрика", Миколи Леонтовича,  УНР та Петлюри з Тіною Пересунько. І сподіваюся, ми ще напишемо про 100-ліття гастролей хору Кошиця у США!», - написала заступниця редактора «УМ».

 

Потім до проєкту долучилася журналістка Ліна Тесленко, яка записала бесіду з Анатолієм Паламаренком (надрукували її в ювілейному липневому номері до 30-річчя газети "Україна молода").

 

Ще Руслан Новакович підготував інтерв'ю з Миколою Жулинським.

 

А у останньому номері  газети - інтерв'ю з нащадком гетьманського роду Грегором Розумовським - записували ми його з Катериною Самченко  та Григорієм Туршуковим. 

 

І це свідчення того, що «Україна молода» реалізує творчий проєкт, а не обмежується 10 серпня, коли закінчився термін прийому заявок на конкурс НСЖУ.

 

Отже Національна спілка журналістів України оголосила про підсумки щорічного творчого конкурсу, який цього року був присвячений 30-річчю Незалежності України.

 

«Понад 150 учасників – журналісти, медіа та журналістські організації – змагалися за перемогу в 14 номінаціях, в тому числі – в чотирьох спецномінаціях: «Журналісти проти епідемії», «Всупереч обставинам: історії й долі», «Україна єдина» та «Кращий журналістський матеріал про захисників України», - повідомили у НСЖУ.

 

Роботи учасників оцінювало фахове журі у складі голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, директора телекомпанії «Ільдана», секретаря НСЖУ Валентини Душок, секретаря НСЖУ Зої Шарикової, президента Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» Людмили Мех, заслуженого журналіста України Віри Черемних та заслуженого журналіста України Миколи Семени.

 

                                 Журі оцінює роботи учасників (Фото НСЖУ). 

 

Внесок до роботи журі також зробили секретарі НСЖУ Володимир Данилюк і Віталій Голубєв. Координатором проведення конкурсу виступила перша секретар НСЖУ Ліна Кущ.

 

«Під час оцінювання журі звертало увагу на всебічне висвітлення суспільно важливих тем, нестандартний підхід, вплив того чи іншого матеріалу або ЗМІ. Серед багатьох заявок вирізнялися ті роботи, де журналісти показували не лише проблеми, а й рішення, де автори розповідали про ситуацію через історії звичайних людей. Це допомагає подати складні теми та привернути увагу аудиторії. Щорічний творчий конкурс НСЖУ – це можливості для всіх журналістів і всіх медіа, від загальноукраїнських до локальних. Щиро вітаю наших переможців!» – відзначила перша секретар НСЖУ Ліна Кущ. 

 

«Журналісти важливі. Це гасло НСЖУ яскраво підтверджують професійні та змістовні роботи наших колег з Києва та регіонів, журналістські акції та спецпроекти. Щирі вітання всім переможцям та кожному учаснику Конкурсу! З Днем Незалежності!», – коментує підсумки творчого журналістського змагання голова НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Церемонія вручення нагород та обміну досвідом кращих журналістів пройде у вересні цього року.

 

Творчі конкурси НСЖУ 2021 проводилися у таких номінаціях:

 

Журналіст року

Кращий журналістський матеріал

Журналістська акція

Краща регіональна, обласна газета

Краща районна (міська, міськрайонна) газета

Краще регіональне інтернет-медіа

Краще регіональне радіо

Кращий регіональний телеканал

Краща обласна журналістська організація

Краща первинна журналістська організація

 

Спецномінації:  Журналісти проти епідемії;  Всупереч обставинам: історії й долі; Україна єдина; Кращий журналістський матеріал про захисників України.