У Києві експонують живопис Юрія Пацана, якому не заважає малювати інвалідний візок

14:43, 21.08.2021
У Києві експонують живопис Юрія Пацана, якому не заважає малювати інвалідний візок

Юрій Пацан з президентом Університету «Україна» Петром Таланчуком.

Виставка живопису «Свята Україна» заслуженого художника Юрія Пацана відкрилася у Києві у Національному музеї літератури.

 

Життя цього 57-річного чоловіка – приклад того, як за будь-яких обставин треба не здаватися. Реалізувати талант його спонукали важкі життєві обставини, автомобільна аварія, після якої уже два десятки років  не обходиться без інвалідного візка. 

 

Дружина Тетяна, з якою 36 років у шлюбі, мають уже чотирьох онуків, додає: «Весь час чоловікові треба було щось робити – за ним тільки встигай. Попри все, він не став прикутим до візка. Так, сидить на ньому. А ще переміщається на автомобілі, для якого ручне керування сам зробив; на електроскутері їздить; є ще така коляска – як велосипед».

 

                  Надійний помічник художника – дружина Тетяна, з якою вже 36 років разом.

 

«Я Пацан з паспортом», - віджартовується пан Юрій. Народився у селі Пархомівка на Київщині. Служив в армії, з 1985 року мешкає в селищі Чабани під Києвом. Учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, із 1986 року працював в Інституті радіології, 1991 року закінчив Ірпінський індустріальний технікум, до 1999 року працювавтокарем на заводі. А потім, в автомобільній аварії, отримав спинномозкову травму, І група інвалідності. Відтоді замість інженерних креслень і взявся за фарби та мольберт.

 

Художнику-самоуку інколи закидають, що його роботи мають якісь огріхи з точки зору академічного живопису та десь схожі на роботи Миколи Пимоненка. Утім це не завадило  Юрію Пацану бути учасником всеукраїнських і міжнародних художніх виставок. Його твори зберігаються в приватних колекціях шанувальників живопису України, Канади, США, Німеччини, Японії. «Мої картини для мене – це гімн красі, рідним місцям, природі України, – говорить митець. – Це моя своєрідна реабілітація через мистецтво».

 

Циклами представлені у творчості пана Юрія реалістичні пейзажі, квіти, натюрморти. Національний музей народної архітектури та побуту України – ландшафтний комплекс просто неба у межах Києва, у  Пирогові, надихнув  на зображення пам’яток народного зодчества: церков, сільських хатин.

 

У 2014 році Юрій Пацан отримав почесне звання «Заслужений художник України». Почесним членом Народної академії творчості інвалідів України  став ще у 2003-му, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня (2008), почесний громадянин Києво-Святошинського району Київщини.

 

Експозиція «Свята Україна» проходить в рамках Першого Всеукраїнського конкурсу інклюзивного образотворчого мистецтва імені Марії Приймаченко, започаткованого Громадською організацією інвалідів «Святий Юрій», за підтримки Міністерства соціальної політики України та Київської організації Національної спілки журналістів України. Куратор виставки Андрій Бережина рекомендував Юрія Пацана до цього конкурсу, який уперше цьогоріч запросив до творчого змагання художників-аматорів (живопис, графіка, скульптура), народних майстрів, фотохудожників.

 

Виставка відбувається під патронатом Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна».