Ройтбурд мріяв про музей сучасного мистецтва в Одесі: влада обіцяє втілити

12:00, 08.08.2021
Ройтбурд мріяв про музей сучасного мистецтва в Одесі: влада обіцяє втілити

Олександр Ройтбурд не втрачав силу духу, почуття гумору та мав великі плани (Фото з відкритих джерел)

Відомий український художник Олександр Ройтбурд останнім часом погано почувався, проте працював, а також мріяв про створення в Одесі музею сучасного мистецтва.

 

Після його смерті у віці 59 років 8 серпня міністерство культури обіцяє втілити мрію майстра у життя.

 

Як повідомляє Україна молода, таку обіцянку дав в день смерті митця міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

«З життя пішов геній та надзвичайна людина. Він закохав у мистецтво сотні тисяч людей. Пригадую, як буквально нещодавно ми проходили залами Його музею, він натхненно розповідав про виставку сучасного мистецтва, яка от-от розпочнеться, планували, а сьогодні Великого Митця більше немає з нами», - написав Олександр Ткаченко у соцмережах.

 

І додав, що останнім часом Ройтбурд хворів.

 

«Але не втрачав силу духу, почуття гумору та мав великі плани – не тільки розбудови та реставрації Одеського художнього музею. Нещодавно надав документи в міністерство щодо реставраційних робіт… А ще – горів ідеєю створення музею сучасного мистецтва в Одесі. Втілити його мрію у життя тепер мусимо ми всі. У його пам’ять», - наголосив міністр.

 

 

Водночас, в Одесі готуються до прощання з видатним художником, директором Одеського художнього музею Олександром Ройтбурдом, який помер внаслідок тяжкої хвороби у київській лікарні.

 

Як повідомили в департаменті культури і туризму Одеської міськради, чиновники і музейники готуються разом з родиною до прощання з видатним художником.

 

Про дату, місце та час прощальних заходів буде повідомлено додатково.

 

Як повідомляла «УМ», Олександр Ройтбурд, який мав активну громадську позицію і протистояв одеським бюрократам, помер від онкологічної хвороби у віці 59 років в неділю, 8 серпня.

 

Ройтбурд – представник південноукраїнської художньої школи, а також постмодернізму. Здобув освіту на художньо-графічному факультеті Одеського педагогічного інституту.

 

Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Попри спротив депутатів облради, які не проголосували за його кандидатуру, 19 березня 2018 голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов підписав із ним контракт на 5 років.

 

Тоді недоброзичливці одразу ж звинуватили Ройтбурда в тому, що він порнограф, малює картини фекаліями і ненавидить Одесу. Депутати обласної ради відмовлялися затверджувати Ройтбурда на посаді, і тільки після втручання голови облдержадміністрації він зайняв директорський кабінет.

 

4 вересня 2019 року Одеська обласна рада звільнила художника з посади директора музею. А уже 7 вересня в Одесі городяни пікетували будівлю облдержадміністрації з вимогою повернути Ройтбурда. Міністерство культури теж вважало, що Ройтбурда звільнили безпідставно

 

10 лютого 2020 року Приморський районний суд Одеси скасував рішення облради про звільнення художника, і Ройтбурд залишився директором музею. Але згодом апеляційний суд скасував це рішення. 18 грудня 2020 року Одеська облрада усе ж таки поновила Ройтбурда на посаді керівника музею.

 

Під час місцевих виборів 2020 року Ройбурд балотувався до Одеської облради від партії Порошенка "Європейська Солідарність".