Львівська галерея мистецтв оцифровує фонди

13:17, 31.07.2021
Львівська галерея мистецтв оцифровує фонди

Збірка музею є однією з найбільших в Україні й репрезентує кращі твори європейського мистецтва. (Фото Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького)

Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького розпочала роботу з оцифровування фондів, аби бути доступною для відвідувачів.

 

Онлайн-каталогізація колекції передбачає створення цифрового архіву, який міститиме понад 64 тис. творів.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Львівська галерея мистецтв.

 

Зауважується, що збірка музею є однією з найбільших в Україні й репрезентує кращі твори європейського мистецтва, зокрема Жоржа де Латура, Франсуа Жерара, Якопо Цуккі, Йогана Георга Пінзеля.

 

«На цьому етапі не так просто визначитися з відбором експонатів, коли музейна скарбниця налічує понад 64000 творів. Отож у нас на меті зосередитися на тій частині музейної колекції, що зберігається у Золочівському та Олеському замках, у палаці Лозинського та палаці Потоцьких», - йдеться у повідомленні.

 

Приміром, з колекції галереї, котра зберігається в Олеському замку, експертами проєкту відібрано понад 300 творів живопису, зокрема парадно-репрезантативні портрети від ранніх до 18 століття та скульптури 16-18 століть - серед них авторства Пфістера та Оленського, чимало з яких на ширший загал невідомі.

 

Однак, як наголошують у Львівській галереї мистецтв, це лише початок, у планах - оцифрувати всі твори, які знаходяться у фондах.

 

Проект «Цифровий архів Львівської національної галереї мистецтв» реалізовується спільно з громадською організацією ГО «17» за підтримки Українського культурного фонду.

 

Керівник проекту, Роман Гук каже, що «Онлайн-каталог колекції передбачає вільний доступ в онлайн-режимі до 1050 найцінніших експонатів зі збірки Галереї, багато з яких раніше не були доступні відвідувачам».

 

Всі експонати будуть представлені у високій роздільній здатності. Також можна буде оглянути 50 3D моделей скульптури.

 

Користувачі зможуть здійснювати пошук у каталозі за допомогою зручної пошукової системи. Архів стане доступним для користувачів у листопаді 2021 року. В майбутньому архів буде активно розвиватись та доповнюватись новими експонатами.

 

Як повідомляла «УМ», Музей історичних коштовностей України представив Скіфію у знахідках з кургану Товста Могила з нагоди 50-річчя ї визначної дати в історії української археології, коли було знайдено відому на весь світ золоту пектораль.