Сенцов звинуватив Єрмака у недопуску його кінопроєкту на пітчинг Держкіно

12:53, 15.07.2021
Сенцов звинуватив Єрмака у недопуску його кінопроєкту на пітчинг Держкіно

Олег Сенцов днями відсвяткував 45-річчя. (Фото з ФБ-сторінки Олега Сенцова)

Український режисер, колишній вʼязень Кремля Олег Сенцов звинуватив главу Офісу президента Андрія Єрмака у недопуску його нового проєкту до конкурсу на держфінансування.

 

Як інформує УМ, про це режисер написав на своїй сторінці в Facebook.

 

«Мій наступний проєкт під назвою «Кай», драма про сімейні стосунки, яку ми подали на держфінансування, навіть не був допущений до наступного пітчингу Держкіно. Офіційна причина – низькі оцінки експертів», – написав, зокрема, Сенцов.

 

Режисер висловив упевненість, що його зняли з конкурсу не через слабкий сценарій, а через громадянську позицію і політичні погляди.

 

«Експерти, прізвища яких навіть не вказують ані в їхніх висновках, ані на сайті Держкіно, поставили моєму проєкту заздалегідь низькі оцінки за вказівкою глави Офісу президента. Дрібна помста дрібних людей. Як мені повідомили неофіційно — це реакція на мою критику влади», — додав митець.

 

«Ми були в рабстві, і це лайно нас скалічило». Продюсер Володимир Яценко пояснює, що Сенцов підкреслив, що завжди був проти кумівства й отримання будь-яких преференцій через те, що колись сидів у російській вʼязниці, і хотів тільки знову знімати кіно та працювати нарівні з іншими.

 

Крім того, він нагадав, що попередній його проєкт «Носоріг» переміг на кількох міжнародних пітчингах та у 2012 році отримав першість у відборі Держкіно.

 

Нагадаємо, що 25 серпня 2015 року у Росії Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти й керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах і підготовці ще одного теракту. Режисер своєї провини не визнав.

 

7 вересня 2019 року разом зі ще 34 вʼязнями Кремля, Сенцов повернувся в Україні в межах обміну утримуваними особами між Києвом та Москвою.