Марія Тетерук зі Світлодарська склала ЗНО з української на найвищий бал, фото

00:07, 09.07.2021
Марія Тетерук зі Світлодарська склала ЗНО з української на найвищий бал, фото

Випускниця Марія Тетерук з прифронтового міста Світлодарськ Донецької області. (Фото з ФБ-сторінок Анни Трофімової і Ірини Карнач)

Випускниця Марія Тетерук з прифронтового міста Світлодарськ Донецької області склала ЗНО з української мови та літератури на найвищий бал – 200.

 

Окрім неї, таким результатом за підсумками ЗНО-2021 можуть похвалитися лише п’ять  абітурієнтів з усієї України.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у її інтерв’ю «Вільному радіо».

 

Дівчина закінчила школу із золотою медаллю, її середній бал атестату - 11,8. 

 

За словами випускниці, вона завдячує таким результатом не окремому репетиторству, а своїм учителям зі Світлодарської ЗОШ.

 

«Вчителька української мови давала нам все, що дало мені змогу успішно скласти ЗНО. Також у мене був філологічний профіль у школі, тож годин вистачало. Крім того, вчителька займалася зі мною додатково, бо я була у складі команди Донецької області на олімпіаді з української мови та літератури», – каже Марія Тетерук.

 

               Марія разом з учителькою української мови Світлодарської ЗОШ Світланою Тітарець.

 

І радить усім, хто хоче добре скласти ЗНО з української мови, якомога більше нею послуговуватися.

 

«Наприклад, встановити українську на свій телефон, більше спілкуватися нею в житті, дивитися фільми українською. Найбільше лексичних помилок – це калька з російської, тому якщо зануритись в атмосферу мови, стає дійсно простіше», – каже дівчина.

 

Марія також додає:

 

«У школі вчителька завжди привчала нас, аби ми більше спілкувалися українською. Також моя мама дуже любить мову, тому ми разом практикуємо. Взагалі, вивчати мовні тонкощі цікаво. З часом починаєш помічати якісь недоліки, наприклад, неправильно розставлені наголоси у випусках новин».

 

А от українську літературу вона радить полюбити:

 

«Декому програма здається нудною, але насправді у кожному творі можна знайти щось для себе, якщо ти цього хочеш».

 

Їй подобається багато українських авторів, але найбільше - Ольга Кобилянська. 

 

 

Окрім української мови та літератури, Марія складала ЗНО з історії України, де також отримала один із найвищих балів – 194.

 

За її словами, вона хоче вступити в Київський національний університет культури і мистецтв, на хореографію – бо займалася народними танцями. Проте документи подала до кількох вишів паралельно.

 

Як повідомляла "УМ", згідно з даними Українського інституту книги у 2020 році українська мова вперше стала переважною для читання серед громадян.