Фестиваль «Холодний Яр» у Суботові проходитиме під гаслом «Новий вогонь. Продовження історії»

18:20, 18.06.2021
Фестиваль «Холодний Яр» у Суботові проходитиме під гаслом «Новий вогонь. Продовження історії»

Фестиваль нескореної Nації «Холодний Яр» гуртує тих, для кого Україна — понад усе.

Легендарний Суботів на Чигиринщині знову стане столицею Фестивалю нескореної Nації «Холодний Яр» з 2 по 4 липня.

 

Цьогорічне дійство проходитиме під гаслом «Новий вогонь. Продовження історії». При цьому, фестиваль відновлює свою історію після річної паузи, пов’язаної з антиковідними заходами, і знову запрошує на Черкащину шанувальників гарної української музики, інтелектуального спілкування та здорового способу життя.

 

Про це Україні молодій повідомили організатори фестивалю.

 

«Цей рік був непростий, але ми не зупинялись. Ми і далі з вашою підтримкою допомагали воїнам на фронті. Ми міркували над новою концепцією фестивалю, і цього року він буде ще більш насиченим, наповненим інформацією, яскравим і глибоким.

 

Але головне лишається: Фестиваль нескореної Nації «Холодний Яр» гуртує тих, для кого Україна — понад усе. Хто черпає натхнення в її історії і знає, що боротьба триває — і на передньому краї російсько-української війни, і на культурному фронті, який утримують від зазіхань ворога наші патріотичні гурти», – каже голова оргкомітету фестивалю Зоя Бойченко.

 

Зазначається, що фестивальні майданчики розташувалися на мальовничих пагорбах неподалік Суботова, за купальнями «Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії».

 

Для гостей тут організоване наметове містечко з побутовими зручностями (але намети та туристичне спорядження варто брати своє). Також у таборі просять дотримуватися карантинних заходів: мити і дезінфікувати руки, тримати дистанцію, а головне – по-можливості вакцинуватися, щоб убезпечити себе і близьких від хвороби.

 

Як завжди, на фестивалі буде багато драйвової української музики, цікавих зустрічей і презентацій, а також спортивні акції – трейловий забіг RunЯр на дистанцію 11 кілометрів і турнір з ММА. Традиційно фестивальний майданчик оголошується зоною, вільною від алкоголю та пластику.

 

Хедлайнерами фестивалю стануть відомі гурти «Кому Вниз», Коzак System «Тінь сонця», «Вій», «Yurkesh», «Чумацький шлях», Karna, Harmata, «Пирятин», «Брати Станіслава».

 

 

Також на головній сцені виступлять десять молодих гуртів, відібраних серед 104 претендентів, які зголосилися на конкурс StartUp «Злітай».

 

Це гурти «69 кроків» із Первомайська, Red Sofa зі Львова, Bud’more з Харкова, SilverTown Band з Кам’янського, «Ловець снів/ LoVets Sniv  з Житомира, Lost Message із Сум та київські гурти IMLA, «Хмарно з проясненнями», «Джернімо» і Yukra.

 

Традиційно насиченою буде програма гутіркової галявини, на якій виступатимуть письменник Василь Шкляр, художник та музикант Юрко Журавель, Герой України Михайло Забродський, мовний омбудсмен Тарас Кремінь, редактор Радіо «Свобода» Наталія Чурікова з Праги та інші цікаві спікери.

 

Також тут заплановані дві ідеологічні дискусії: «Чи могли ми відвоювати Крим та звільнити Донбас ще в 2014-2015 роках?» за участю воєнних експертів та «Яким має бути справжній український націоналіст 21 століття?» - над цим питанням міркуватимуть  Володимир В'ятрович, Дмитро Корчинський, Олександр Сич, Євген Карась, Ігор Гузь та Дмитро Кухарчук.

 

У програмі зазначені і презентації книг «Волонтери: сила небайдужих» Наталки Позняк-Хоменко, «Микола Міхновський. Спогади, свідчення, документи» Романа Коваля та Юрія Юзича, «Проти червоних і білих окупантів. Український повстанський рух на теренах Центральної України 1917-1921 років» Юрія Митрофаненка, «Церква Святого пророка Іллі в Суботові» Надії Кукси та інші видання, будуть розгорнуті виставки, майстер-класи майстрів народної творчості, дитяча зона.

 

З року в рік фестивальний майданчик перетворюється на величезний волонтерський центр зі збору коштів на допомогу нашим захисникам. Цього разу усі зібрані кошти будуть передані командиру бійців Правого Сектора Давінчі.

 

Нагадуємо, що на відміну від багатьох популярних фестивалів, вхід на «Холодний Яр» безкоштовний.

 

Доїхати на фестиваль можна своїм транспортом або потягом до ст. ім. Т.Г. Шевченка (м. Сміла), а звідти – через Черкаси на Суботів. Також до Черкас із багатьох міст можна доїхати маршруткою.

 

Фестиваль проходить за підтримки Українського культурного фонду, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА.

 

 

Як повідомляла «УМ», організатори «Холодного Яру 2020» рік тому повідомили про перенесення заходу через поширення коронавірусу.