Річниця з дня народження актора Костя Степанкова

13:58, 03.06.2021
Річниця з дня народження актора Костя Степанкова

Кость Петрович був неперевершеним актором.

На Поділлі 3 червня 93 роки тому народився Кость Петрович Степанков (Волощук) - видатний  український актор, педагог, народний артист України, перший лауреат премії імені Леоніда Бикова, лауреат Національної премії України імені Олександра Довженка, людини-епохи українського кіно (1928-2004).

 

Як інформує УМ, про це нагадали у Мінкультури.

 

Народився в родині священника. Його батька і діда репресували, і ще в дитинстві він залишився один. Степанко - це прізвище мами. Вона змушена була відмовитися від дитини, щоб позбавити тавра "син ворога народу", залишивши його опікунам в своєму будинку в Умані. Тож він став Степанковим. Хлопчаком він тікав з дому в пошуках батька. Коли йому було 27 років, він розшукав маму і не залишав до її смерті.

 

У 1953 р. закінчив Київський інститут театрального мистецтва. З 1955 р. працював у театрі імені Івана Франка, а з 1968 р. став актором Київської кіностудії імені О.Довженка.

 

Він зіграв у кіно понад 130 ролей і сьогодні важко уявити що Степанков міг стати не актором. Адже після війни він вступив до Уманського сільськогосподарського інституту. Чудово вчився, займався самодіяльністю, організував драмгурток. А в 1948 році після гастролей в Умані театру імені Івана Франка Амвросій Бучма запропонував йому навчатися в Києві, відразу розпізнавши майбутній талант. Свої роботи Степанков поділяв на ті, які йому не соромно дивитися, й інші: «Тих, що не дуже, може, штук п'ять є». 

 

За словами Ади Роговцевої, дружини актора, його талант повністю не був вичерпаним: «Упродовж останніх років життя у Костя Петровича не було великих робіт у кіно. Але те, що він зробив раніше - дуже багато».

 

Читайте також. Людмила Семикіна: "Ми загубили вискоку культуру минулих років".