Помер видатний український актор Ярослав Гаврилюк

15:04, 26.05.2021
Помер видатний український актор Ярослав Гаврилюк

Ярослав Гаврилюк був надзвичайно талановитим та успішним актором

У Києві, 25 травня, не стало відомого актора театру і кіно, заслуженого артиста України Ярослава Гаврилюка, який свого часу знімався з Філатовим і Миколайчуком.

 

Артист не дожив лише кількох місяців до 70 років.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у Спілці кінематографістів України

 

Причиною смерті Ярослава Дмитровича Гаврилюка стала тривала хвороба та коронавірус.

 

Ярослав Гаврилюк народився 29 жовтня 1951 року у Львові. Навчався у Київському державному інституті театрального мистецтва імені Карпенка-Карого.

 

Перші роки після закінчення інституту Ярослав Гаврилюк працював у Львівському театрі юного глядача, а в 1979 році його зарахували до списку 26 акторів, які заснували першу трупу Молодого театру в Києві. У 1982 році актор одним з перших у трупі отримав звання Заслуженого артиста України.

 

Гаврилюк до останніх днів життя працював на сцені Молодого театру. Він майстерно володів акторською технікою. Зіграв більше як 25 гучних ролей, з яких найвизначніші:

 

"Піти та не повернутися" – Антон Петряков; "За двома зайцями" – Голохвастий; "Записки божевільного" – Поприщін; "Пригвождені" – Вовчанський; "Марат-Сад" – Маркіз де Сад; "Пригоди Аліси в Країні чудес" – Божевільний Заєць.

 

 

Ярослав Гаврилюк відомий також ролями в кіно: "Вавилон XX", "Під сузір'ям близнюків", "Така пізня, тепла осінь", "Казки старого чарівника", "Годинникар і курка", "Гріх", "Поет і княжна", "Ангел смерті", "Зелена кофта" та багато інших.

 

Актор отримав безліч нагород упродовж кар'єри.  У 1981 році – володар премії в номінації "За кращу чоловічу роль" у фільмі "Дударики" на Міжнародному фестивалі "Молодість"; Диплом за найкращу роль у фільмі "Приблуда"; 2016 – Відзнака Президента України – ювілейна медаль "25 років незалежності України".