Ткаченко нейтрально ставиться до відмови Московського патріархату називатися РПЦ

00:19, 10.05.2021
Ткаченко нейтрально ставиться до відмови Московського патріархату називатися РПЦ

Позбавлений статусу митрополита Київського Онуфрій опирається перейменуванню Московського патріархату на РПЦ.

Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко зайняв нейтральну позицію щодо затятого небажання ієрархів Московського патріархату перейменовувати свою релігійну організацію на РПЦ в Україні.

 

На його думку, в цьому питанні не потрібно «роздмухувати ситуацію». Мовляв, в Україні у сфері релігійної взаємодії склалася «надзвичайно цікава і унікальна, позитивна ситуація».

 

Як інформує Україна молода, про це міністр заявив у інтерв’ю «Радіо Свобода».

 

Зокрема, Ткаченко наголосив:

 

«У сфері релігійної взаємодії у нас надзвичайно цікава і унікальна, позитивна ситуація. Є Всеукраїнська рада церков, яка об’єднує представників практично всіх релігійних організацій. І ми зустрічалися, і прем’єр, і президент з цією організацією. Я хотів би наголосити, що це унікальна ситуація. Навряд чи ви десь знайдете таку. І толерантність, яка в нас існує в релігійному полі, вражає багатьох наших західних партнерів. Тому що, не зважаючи на те, що можуть бути якісь прояви якоїсь із церков, в цілому ситуація нормальна, спокійна, коректна».

 

За його словами, «дискусії періодично відбуваються, але вони не виходять за межі».

 

 

При цьому, журналістка цікавилася у міністра культури щодо ролі церкви у «забиванні мізків», попри те, що очолюване ним відомство постійно розвиває стратегічні комунікації.

 

Також, урядовцю нагадали, керівництво РПЦ в Україні навіть збирало списки людей і хотіли йти з цими документами під Офіс президента, щоб просити скасувати закон про зміну назви. Але на Банковій їх направили до Кабміну. Мовляв, це компетенція уряду.

 

«Я тут займаю нейтральну позицію», - наголосив Ткаченко і висловив припущення, що потім цих людей можуть відправити до міністерства культури.

 

І додав: «У будь-якому разі рухатися в той чи в інший бік для того, щоб роздмухувати цю ситуацію, якою могли би скористатися наші недруги, я вважаю, непотрібно. Діалог, культура діалогу – найкращі ліки від запобігання будь-яких дискусій».

 

Мало цього, пан Ткаченко згадав про свій досвід спілкування з Онуфрієм, якого Вселенський патріархат більше двох років тому позбавив статусу митрополита Київського:

 

«Я, наприклад, років 2 чи 3 тому мав можливість спілкуватися з Онуфрієм. І в діалозі я зрозумів, що він мене чомусь вважає греко-католиком, хоча я є православний. Для нього це було здивуванням. Можливо, йому хтось розповів про цю історію. І йому якось полегшало після цього. Так що діалог – це найкраще».

 

Як повідомляла "УМ", відомий критик Московського патріарха Кирила, протодиякон РПЦ Андрій Кураєв констатує, що очищення так званої УПЦ МП (РПЦ в Україні) на чолі з Онуфрієм, попри сподівання віруючих, так і не відбулося.