Вербна неділя 2021: традиції і прикмети

00:33, 25.04.2021
Вербна неділя 2021: традиції і прикмети

Головною традицією Вербної неділі є освячення в храмі гілочок верби.

Вербну неділю віряни святкують за тиждень до Великодня - 25 квітня в умовах карантину, як і минулого року.

 

Служителі храмів радять не ризикувати своїм життям й життям інших, й стверджують, що краще утриматись від відвідування церкви, особливо людям у віці. Для того, щоб вшанувати свято, можна посвятити "котики" спеціальною молитвою самотужки, а Службу Божу послухати онлайн.

 

Про це нагадує Україна молода.

 

У цей день православні згадують про біблійні події - Вхід Господень в Єрусалим. Спасителя зустрічали при в'їзді в місто встилаючи шлях пальмовими гілками, які символізують гілочки верби.

 

Віряни у Вербну неділю зранку йдуть до церкви на службу, обов’язково ставлять запалену свічку, що символізує смерть і воскресіння Христа. Головною традицією Вербної неділі є освячення в храмі гілочок верби. Після цього святковий букет несуть додому, де він цілий рік буде захищати сім'ю від хвороб, бід і злиднів.

 

Цікавою традицією свята є народне жартівливе "побиття" вербою. При цьому слід примовляти: "Не я б'ю - верба б'є! Верби хлист - б'є до сліз!". Вважається, що удари вербою у свято захищають від пристріту і вроку.

 

У народі вірили в силу цього дерева. Вважається, що вербні бруньки додають чоловікам силу, а жінок лікують від безпліддя. У відварі з нирок купали маленьких дітей для захисту від хвороб.

 

Вербу для освячення варто рвати тільки з молодих і здорових дерев, уникаючи хворих рослин і тих, що ростуть поблизу кладовищ.

 

Що можна робити на Вербну Неділю

 

Обов'язково посвятіть вербові гілочки. Після обряду зберігайте їх 12 місяців, до приходу наступної Вербної Неділі. Тримайте "котики" у місці, де стоять ікони.

 

У цей день усій родині потрібно зібратись разом на пісній вечері. У цей день можна трохи відступити від правил Великого посту і дозволити собі страви з риби або морепродуктів.

 

Гарним звичаєм на Вербну Неділю вважається саджання кімнатних рослин. Вірять, що вони принесуть злагоду й благополуччя у дім.

 

Що не можна робити на Вербову Неділю 2021

 

Не проводьте Вербну Неділю у самоті, адже це сімейне свято. Заборонено важко працювати, а також займатись рукоділлям і прибирати.

 

Не сваріться ні з ким сьогодні. Конфлікти на Вербну Неділю лиш зіпсують вам настрій та стосунки з людьми.

 

Не думайте сьогодні у негативному руслі. Зло притягує зло, тож задумайтесь чи потрібні вам погані емоції.

 

Не галасуйте і не влаштовуйте вечірок.

 

Не варто викидати торішні гілочки верби - це до нещастя. Замість цього їх потрібно спалити.

 

У народі вірили також, що не можна розчісувати волосся в цей день - привернете неприємності.

 

Прикмети свята

 

Ясна і тепла погода - буде урожай фруктів і хліба.

Вітряно - літо буде прохолодним.

Вдарив мороз - добре вродить пшениця.

Якщо посаджена в цей день кімнатна рослина почне добре рости - до прибутку, зів'яне - до збитків.

 

Читайте також: Як в умовах карантину українці святкували Вербну неділю 2020.