Олександр Ткаченко обіцяє пряму підтримку українського контенту

12:41, 20.04.2021
Олександр Ткаченко обіцяє пряму підтримку українського контенту

Міністр культури Олександр Ткаченко відзначає необхідність «м'якої українізації».

У медіасфері України вплив російського контенту все ще залишається значним, тож через це стало актуальним питання з приводу створення центрів протидії дезінформації.
 
Відтак, Міністерство культури планує ввести пряму підтримку авторів українського контенту – це дозволить збільшити їхню популярність і знизити вагу, який мають російські блогери в українському просторі.
 
Як інформує УМ, про це заявив міністр культури Олександр Ткаченко у інтерв'ю РБК-Україна у вівторок.
 
За його словами, зараз в деяких регіонах російські медіа мають досить великі цифри за переглядами серед українського населення через різні платформи.
 
«Російський порядок денний, на жаль, часто підхоплюється нашими медіа, тому що немає аналізу того, звідки ростуть ноги. Власне кажучи, тому стало актуальним питання з приводу центрів протидії дезінформації. Для того, щоб була також очевидна державна позиція, як мінімум, щоб пояснювати появу тих чи інших фейків», - заявив Ткаченко.
 
За його словами, в Україні є достатньо популярні україномовні блогери і артисти.
 
«У нас нещодавно була дискусія про форми прямої або непрямої підтримки з боку держави їх творчості... Умовно кажучи, ті ж гранти Українського культурного фонду (УКФ) могли б бути спрямовані на підтримку конкретних українських музикантів, блогерів. Тому що їх популяризація автоматично знижує вага, яку мають російські блогери зараз в нашому просторі», - також заявив Ткаченко.
 
При цьому міністр культури зазначив, що не став би переоцінювати популярність російських блогерів.
 
«Коли ви дивитеся по рейтингах YouTube, зрозуміло, що якийсь Моргенштерн може займати перші сторінки, але далі йде дуже велике diversity (різноманітність, - УМ.). Тобто, є величезна кількість людей, які слухають західну та українську музику і там вже різноманітність істотно більше», - додав він.
 

Урядовець також вважає, що ваплив російських артистів в Україну неможливий з природних причин, і поступово він буде спадати. В разі окремих спроб російських артистів виступати в Україні, це питання буде врегульовано або за допомогою громадськості, або на законодавчому рівні.

 

При цьому Ткаченко зазначив, що наразі прямої відповіді, як регулювати саме діяльність артистів у законодавчій площині, немає.

 
Зауважимо, що раніше Ткаченко відзначав необхідність «м'якої українізації» і вважає реальним, щоб українська стала основною мовою спілкування в побуті. при цьому, міністр пропонує відтермінувати штрафи за порушення мовного законодавства.