Актор Юрій Мажуга святкує 90-річчя

14:33, 13.04.2021
Актор Юрій Мажуга святкує 90-річчя

Неповторний Юрій Мажуга на сцені рідного театру

Святкує сьогодні 90 років Юрій Миколайович Мажуга – народний артист, Лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченко, професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К.Карпенка-Карого, академік Академії мистецтв України, актор Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки. Актор усе творче життя грав на сцені театру імені Лесі Українки.

 

Як інформує УМ, про це нагадали 13 квітня у Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки.

 

За життя Юрій Миколайович створив чимало образів на сцені й на екрані. Його акторська техніка вкрай тонка, рухлива, гнучка. Багатобарвність, у якій органічно поєднуються суперечливість, контрастність, глибина і фарсовість — показові ознаки створених ним ролей.

 

Народився 13 квітня 1931 року у Києві. Його дитинство пройшло в Києві і на Алтаї, в Макарові і Одесі. Батьки — інженер-землероб і вчителька — не заважали синові шукати себе. Професію актора Юрій одержав у Київському театральному інституті ім. І.Карпенка-Карого у учня геніальних реформаторів радянського театру Костянтина Марджанова і Всеволода Мейєрхольда — Володимира Неллі.

 

І все життя, з 1953 року, пропрацював в одному театрі — Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки. За цей час він зіграв більш ніж у восьми десятках спектаклів, з однаковим успіхом виконуючи як трагічні, так і комедійні ролі. Серед його робіт: «Ромео і Джульєта», «Історія Іркутська», «Лихо з розуму», «Гравець», «Вогонь бажань», «Ревізор».

 

«Кожна його роль вкарбовувалась в серце і пам’ять глядачів.Сценічна привабливість у поєднанні з витонченою, глибокою психологічною розробкою образу, широкий діапазон засобів акторської виразності, гостра характерність, щира ліричність завжди вивищували актора на рівень європейського масштабу. Висока професійна майстерність і значущість духовно наповненої особистості Юрія Мажуги цінувалися незаперечним і втішним фактором вітчизняного театрального мистецтва», — зазначив голова Київського відділення Національної спілки театральних діячів України Олексій Кужельний.

 

В кінематографі зіграв у понад 30 художніх та телефільмів. Дебютував у 1956 році роллю зоотехніка Василя Захаровича Мороза у фільмі «Коли співають солов’ї». Масову популярність у глядачів актору принесла роль дільничного міліціонера Санько з телевізійного серіалу «Народжена революцією» (1976—1977).