Київ подарує Флоренції пам’ятник Тарасу Шевченку

15:15, 11.02.2021
Київ подарує Флоренції пам’ятник Тарасу Шевченку

До дня народження Шевченка, 9-го березня, у Флоренції відкриють пам'ятник

Київрада на пленарному засіданні 11 лютого має офіційно передати бронзовий пам’ятник Тарасу Шевченку в дар місту Флоренція. Його планують встановити у центрі італійського міста до дня народження письменника.

 

 

Як інформує УМ, про це повідомляє "Вечірній Київ".

 

Така ідея існує ще з 2015 року, коли в українській столиці у парку "Володимирська гірка" відкрили скульптуру італійському поету Данте Аліг’єрі.

 

Наступного року Віталій Кличко відвідав батьківщину Данте і обговорив з мером Флоренції майбутній пам’ятник Тарасу Шевченку в центрі міста.

 

До речі, Флоренція та Київ є містами-побратимами.

 

Виконання задуму затяглося на кілька років через підготовку документації, адже уся центральна частина Флоренції перебуває під захистом ЮНЕСКО.

 

"Місто, в якому навіть викорчувати камінчик з бруківки — неможливо", - пояснили у Почесному консульстві України у Флоренції.

 

І ось, напочатку весни 2021 року, справа має дістатися фінішу: відкриття пам’ятника збираються приурочити до дня народження Шевченка, 9-го березня.

 

Флорентійська міська рада надала дозвіл на встановлення бронзової скульптури на території бібліотеки Облате. Це історичний комплекс 16 століття, розташований поруч із головним собором Санта Марія дель Фйоре.

 

У грудні на подвір’ї бібліотеки демонтували старий фонтан, на цьому місці й встановлять пам’ятник Тарасу Шевченку.

 

Пам’ятник Шевченку для Флоренції є спільним проєктом творчого колективу в складі скульптора Олега Пінчука, а також його друзів — Богдана Томашевського і Володимира Шолудька. На виготовлення скульптури не були використані кошти зі столичного бюджету.

 

До дня народження Шевченка, 9-го березня, у Флоренції відкриють пам'ятник.

 

Як інформує УМ, в сербському місті Новий Сад відкрили памʼятник Шевченку