Андріївська церква у Києві офіційно відкрита після 11 років реставрації

17:30, 12.12.2020
Андріївська церква у Києві офіційно відкрита після 11 років реставрації

Андріївська церква є архітектурною пам’яткою XVIII століття у стилі бароко, що входить до складу Національного заповідника «Софія Київська».

Офіційно завершеною оголошено багаторічну реставрацію однієї з найвідоміших барокових пам’яток України: Андріївська церква у Києві відкрилася у суботу, 12 грудня.

 

Щоправда для відвідувачів культурну пам’ятку України відкриють лише 15 грудня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це повідомляють Офіс президента і Міністерство культури і інформаційної політики в суботу.

 

Реставрація церкви проходила в три етапи: укріплення пагорба, на якому стоїть храм, реставрація зовнішніх фасадів, робота над інтер’єрами, наголосили у Мінкульті.

 

«13 грудня у храмі проведуть першу церковну службу. Символічно, що відкриття випало на 320-річницю з народження архітектора Франческо Бартоломео Растреллі», - зазначив міністр культури Олександр Ткаченко.

 

Щонеділі та на свята тут відбуватимуться богослужіння, а в інші дні церква працюватиме як музей.

 

Президент України Володимир Зеленський також вітає відкриття відреставрованої Андріївської церкви:

 

"Радію, що ця унікальна пам’ятка архітектури нарешті відкриває двері для відвідувачів після тривалої реставрації. Відтепер кияни та гості столиці зможуть на власні очі побачити її чудову архітектуру та живопис. Упевнений, що наступного року матимемо ще більше таких приємних приводів для радості, адже у 2021 році розпочинаємо відновлення великої кількості пам’яток культури та архітектури України в межах Національної програми "Велике будівництво". Спільними зусиллями ми зможемо відновити багато унікальних об’єктів і зберегти їх для нащадків".

 

Генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська подякувала всім, хто допомагав реалізувати масштабний проект.

 

 

Як повідомляла «УМ», реставрація Андріївської церкви тривала 11 років. За цей час відновили оригінальний колір стін, укріпили схил, фундаменти церкви та стилобату. Також реконструювали іконостас авторства видатного архітектора Бартоломео Растреллі, повернули автентичне розташування ікон.

 

У будівлі також встановили сучасне освітлення. Для людей із вадами зору та дитячих екскурсій майстри вилили з гіпсу окремі елементи оздоблення храму, щоб до них можна було доторкнутися та відчути їхню форму.

 

У 2018 році уряд передав Андріївську церкву в постійне користування Вселенському патріархату. Константинополю передали основне приміщення церкви, купольну частину і стилобат (верхню частину ступеневого цоколю храму, або цокольний поверх).

 

Андріївська церква є архітектурною пам’яткою XVIII століття у стилі бароко, що входить до складу Національного заповідника «Софія Київська» та є державною власністю України.

 

Церкву запропоновано внести до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.