Український філолог Олександр Пономарів помер за три дні до 85-річчя

12:35, 14.10.2020
Український філолог Олександр Пономарів помер за три дні до 85-річчя

Вчений не дожив кількох днів до свого 85-річчя

Український філолог, доктор філологічних наук та професор Інституту журналістики Київського національного університету імені Шевченка Олександр Пономарів помер вранці 14 жовтня. Він вже рік перебував у лікарні.

 

Видатний науковець не дожив кількох днів до свого 85-річчя, повідомив директор Інституту журналістики Володимир Різун.

 

Відомо, що у Пономаріва був перелом хребта, і він у тяжкому стані перебував у лікарні тривалий час. Наприкінці червня професор невдало впав та отримав таку складну травму.

 

Нардеп Микола Княжицький повідомив на своїй фейсбук-сторінці, що прощання з видатним українським мовознавцем відбудеться у суботу, 17 жовтня. До речі, саме 17 жовтня професору Олександру Пономареву мало б виповнитися 85 років...

 

"Україна молода" висловлює щирі співчуття родичам та близьким Олександра Пономаріва.

 

Нагадаємо, Олександр Пономарів був професором кафедри мови та стилістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Викладав там професор аж 40 років і став справжньою легендою.


За його авторством видано понад 250 наукових робіт зі стилістики та культури української мови, він є співавтором та укладачем щонайменше 6 словників та 4 підручників.


Пономарів був членом Академії наук вищої школи та входив у Національну комісію України з питань правопису.

 

Вів блог на BBC Україна, в якому розповідав про тонкощі української мови та правильне вживання тих чи інших слів.

 

Олександр Пономарів є доктором філологічних наук, професором кафедри мови та стилістики Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Також він заступник голови Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка.

 

Пономарів - автор понад 250 наукових, науково-популярних та науково-публіцистичних праць з історії, стилістики та культури української мови.

 

У вересні 2019 року Олександр Пономарів несподівано вирішив припинити викладацьку діяльність.

 

«Професор, як і актор, повинен вчасно піти, в розквіті літ. З таким переконанням легенда Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор, хранитель української мови Олександр Данилович Пономарів сказав до побачення рідному навчальному закладові... Припинив викладацьку діяльність, але пообіцяв залишитися активним блогером і науковцем. Вся наша родина — його студенти», - повідомила викладачка Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Юлія Нестеряк. .

 

Свого часу, в ексклюзивному інтерв'ю "Україні молодій" Олександр Данилович Пономарів розповідав, що літературну українську мову вивчив у Києві. Адже народився хоча й в українській родині, але у російськомовному Таганрозі. 

 

17 жовтня професорові мало виповнитися 85 років