У Раді не планують підвищення податків із зарплат від 20 тисяч грн

11:27, 20.01.2024
У Раді не планують підвищення податків із зарплат від 20 тисяч грн

Нардеп Гетьманцев (праворуч) неодноразово ініціювавпідвищення податків в Україні. (Фото Верховної Ради України)

Народні депутати не розглядають підвищення податків, зокрема військового збору із зарплат вище 20 тисяч гривень та податок на розкіш, до якої нібито відноситься і купівля нового iPhone.

 

Як інформує Україна молода, про це сказав нардеп від "Голосу", перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк в етері телемарафону.

 

Зокрема, коментуючи слова голови бюджетного комітету Роксолани Підласою про необхідність підвищення податків, нардеп наголосив, що це не тільки не закриє "діру" у бюджеті, а й може призвести до тінізації зарплат.

 

"Податки розглядає єдиний комітет — наш. Ми нічого такого не обговорюємо і не збираємося обговорювати. Це особиста думка людини, яка не має відношення до реальних планів парламенту", — сказав пан Железняк.

 

Обранець погодився зі словами Підласої про те, що український бюджет має проблеми з грошима, але підвищення розміру військового збору не покриє потреби бюджету навіть на 1 %.

 

"Уявімо, що, наприклад, Мінфін, хоче запровадити такі податкові зміни. За рік ми зібрали, якщо не помиляюся, 8,6 млрд грн військового збору. З 20 тисяч зарплати, 1,5% військового збору — це 300 грн. У нас менша середня зарплата. А тим більше вона піде в тінь (якщо підвищити податок — ред.). Це плюс 1-2 мільярди в бюджет. У нас "дірка" в 300 мільярдів гривень. Роксолана права, у нас є проблеми з грошима, але це не вирішить проблему навіть на 1%", — сказав Железняк.

 

Тоді як перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів нардеп від "Батьківщини" Михайло Цимбалюк також вважає, що підвищення податків, може призвести до тінізації зарплат.

 

«20 тисяч гривень сьогодні не ті кошти, щоб вважати, що людина отримує супер зарплату. Насправді якщо почнуть додатково оподатковувати великі суми, то роботодавці будуть робити все, щоб ця зарплата була мінімізована. Тобто відбудеться тінізація. Якщо говорити про збільшення оподаткування, то від 50 тисяч гривень», — сказав він.

 

При цьому, пан Цимбалюк зазначив, що податкова система України діє таким чином, що чим більше людина заробляє, тим більше сплачує податків.

 

Зауважимо, що раніше народна депутатка від "Слуги народу" Роксолана Підласа заявила, що для фінансування захисту України необхідне підвищення податків. Вона запропонувала збільшити військовий збір до 3% тим, хто отримує зарплати від 20 тисяч, а також запровадити податок на розкіш.

 

Як повідомляла «УМ», у листопаді 2023 року Роксолана Підласа раділа ухваленню держбюджету-2024, в якому не передбачалося підвищення податків у плані по доходам.