Канал «Дунай — Чорне море»: 20-річну суперечку владнали Україна і Румунія

12:11, 17.12.2023
Канал «Дунай — Чорне море»: 20-річну суперечку владнали Україна і Румунія

Українська делегація у Женеві змогла вирішити й ряд інших важливих для України питань. (Фото: Фейсбук Руслан Стрілець)

20-річну суперечку, пов’язану з облаштуванням глибоководного суднового ходу «Дунай — Чорне море» нарешті дипломатично вирішили Україна та Румунія.

 

Як інформує УМ, про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у Фейсбуці.

 

Він зазначив, що спір стосувався зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Стрілець повідомив, що суперечку вдалось «остаточно залагодити» на полях 9-ї Наради Сторін Конвенції Еспо в Женеві.

 

«Ми виконали «домашню роботу» і здолали довгий шлях щодо приведення у відповідність проекту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого», — наголосив міністр.

 

Міждержавний спір стосовно каналу «Дунай — Чорне море» триває ще з 2004 року, відколи Україна запустила плавання в «експериментальному режимі». Європейська комісія і Румунія мали претензії через природоохоронний статус дельти та відсутність оцінки впливу судноплавства на навколишнє середовище.

 

Для вирішення суперечки у січні 2005 року на основі Конвенції Еспо створили Комісію із запиту для формування науково обґрунтованої думки щодо можливих наслідків транскордонних впливів під час реалізації та використання каналу «Дунай — Чорне море».

 

Туреччина, Румунія й Болгарія вчора заявили, що готові до угоди про розмінування Чорного моря. Її планують підписати 11 січня в Стамбулі.

 

15 грудня Дунайська комісія вирішила позбавити росію права членства через її удари ракетами та дронами по Нижньому Дунаю в Україні.

 

У Румунії вчергове знайшли уламки дрона, який у ніч проти 14 грудня намагався атакувати портову інфраструктуру на Дунаї. Безпілотник залишив вирву глибиною півтора метра біля села Грінду, яке розташоване поблизу українського порту Рені.

 

Минулого місяця в Румунії відкрився Європейський навчальний центр підготовки пілотів на винищувачах F-16, де тренуватимуть і українських спеціалістів. Ще у серпні Румунія офіційно підтвердила свою участь у тренуванні українських пілотів.

 

Як повідомляла УМ, Румунія дякує Україні за відмову від штучного терміну «молдовська мова».