Дональд Туск обіцяє розблокувати кордон з Україною

18:54, 08.12.2023
Дональд Туск обіцяє  розблокувати кордон з Україною

Туск обіцяє щонайшвидше вжити заходів щодо блокади кордону (Фото з відкритих джерел)

Лідер коаліції в новообраному парламенті Польщі Дональд Туск оголосив про успішні зустрічі з потенційними кандидатами на міністерські посади у новому уряді.

 

За його словами, цей уряд має розв'язати проблеми, що виникли між Варшавою і Києвом.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Голос Америки. 

 

Туск повідомив журналістам, що сподівається на голосування за новий кабінет вже у вівторок, 12 грудня. Приведення уряду до присяги планується на наступний день, щоб у середу представники нового уряду могли взяти участь у саміті Європейського Союзу в Брюсселі.

 

Саміт ЄС, запланований на 14-15 грудня, обговорить ключові питання, включаючи можливість початку переговорів щодо членства України та програму європейської допомоги Україні на 50 мільярдів євро. 

 

Важливо відзначити, що Польща відіграє значущу роль у підтримці України в контексті її захисту від російського вторгнення та надання транзиту міжнародної допомоги та прихистку біженцям.

 

Туск підкреслив важливість внутрішніх питань, обіцяючи підвищити виплати для вчителів з початком нового року. Однак він висловив критику стосовно дій чинного уряду Матеуша Моравєцького щодо блокади польського кордону. Він пообіцяв швидко виправити блокування вантажних перевезень на кордоні Польщі з Україною, де з польського боку накопичилися багатокілометрові черги з тисячами вантажівок.

 

Туск заявив, що буде діяти в інтересах польських перевізників, але при цьому намагатиметься вирішити питання так, щоб припинити блокаду кордону. Напруженість між Києвом і Варшавою спричинена рішенням Польщі, що суперечить позиції ЄС і полягає в введенні заборон на імпорт українського збіжжя.

 

На запитання, чи може він впливати на прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який висловив намір голосувати проти рішень про допомогу Україні та переговорів про вступ до ЄС перед грудневим самітом, Туск зазначив, що зв'язки Орбана з росією і президентом путіним є «органічними» і тому він обмежив свої можливості переконати угорського лідера.

 

Як повідомляла УМ, у Польщі, станом на ранок 3 грудня, в бік України чекають черги понад 2,5 тисячі вантажних автомобілів