Волонтер Юрій Касьянов нагадав РНБО про світовий досвід переходу на військові рейки

07:07, 14.11.2023
Волонтер Юрій Касьянов нагадав РНБО про світовий досвід переходу на військові рейки

Українська економіка досі не переведена на військові рейки. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Відомий волонтер, активіст ініціативи «Армія SOS», керівник ініціативи «A.Drones» Юрій Касьянов розкритикував заяву секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що українська економіка нібито не може повністю перейти на військові рейки.

 

На думку останнього, Україна – СРСР, а повний перехід нібито характерний лише для авторитарних держав.

 

Як інформує Україна молода, свою позицію з огляду на світовий досвід Юрій Касьянов навів у соцмережах.

 

«Скажіть хто-небудь нашому секретарю РНБО Данилову, а то він не знає, що перехід країни на військові рейки у воєнний час вигадали не в тоталітарному СРСР, а в країнах з розвиненою капіталістичною, ринковою економікою ще на початку Першої світової війни в 1914 році.

 

Олексій Мячеславович не знає, що гасло "все для фронту, все для перемоги" вигадали не більшовики, а німці в 1915 року. Вони ж придумали "військовий комунізм", як спосіб мобілізації економіки на перемогу у війні», - пише волонтер.

 

І додає, що, наприклад, британці у 1914 році ухвалили драконівський декрет "про захист держави", що надав право уряду використовувати державні та приватні заводи і фабрики так, як він вважатиме за потрібне для збільшення виробництва озброєнь.

 

Тоді ж було створено спеціальне міністерство озброєнь, яке за рік збільшило виробництво набоїв у 14 разів, а виробництво снарядів з 2 млн до 187 млн на рік.

 

«Данілов каже, що зараз "перейти на військові рейки фізично неможливо", тому що тепер, мовляв, усе приватне (а Укроборонпром?!..), і змусити підприємця працювати на перемогу не можна. Але ось американці, британці, німці, італійці, японці в роки Другої світової війни вважали інакше. У всіх цих країнах на оборонку працювали приватні компанії, і дуже успішно.

 

США вступили у війну 1941 року, не маючи, фактично, ні сухопутної армії, ні артилерії, ні танків. Президент Рузвельт негайно оголосив про переведення економіки країни на військові рейки. Повна перебудова економіки була здійснена за рік, і обсяг виробництва військової продукції був збільшений - за один тільки рік - у чотири рази. У 1943 році Штати витрачали на військові потреби вже 43% ВВП проти 21% у 1941 році.

 

Україна, до речі, тільки планує у 2024 році витратити на оборону 21,6%», - акцентує, проводячи історичні паралелі, пан Касьянов.

 

 

І нагадує, що у 1942 році, почавши з нуля, Америка виробила 4772 танки. Танки будували, зокрема, на заводах Форда, «хоча сам стариган Форд був проти, бо симпатизував нацистам».

 

На заводах Форда будували також бомбардувальники, і зовсім перестали виробляти легкові автомобілі. Виробництво легкових авто було заборонено спеціальним декретом.

 

Інший факт: «1941 року Рузвельт створив Раду військового виробництва (War Production Board - WPB), у якій, на щастя для антигітлерівської коаліції, Олексій Данілов не був секретарем. Голова WPB здійснював загальне управління військовою економікою США, розподіляв замовлення, ресурси, фінанси. До кінця 1943 року 2/3 американської економіки було переведено на військові рейки».

 

Керівник ініціативи «A.Drones» підкреслює, що множинні військові замовлення розподілялися по підприємствах США. Самі підприємства безперервно модернізувалися, на що виділялися кредити. Будувалися величезні заводи. Масово брали на роботу жінок.

 

«Наші "бійці економічного фронту" і балаболи-штурмовики з підконтрольних Данилову ЗМІ неодмінно скажуть, що Америку не бомбили. Це правда. Але правда і в тому, що Україну ще теж не бомбили, адже ці кілька тисяч ракет і шахедів - ніщо порівняно із сотнями тисяч бомб, ракет і безпілотників, якими німці бомбили Англію в роки Другої світової війни. І взагалі крапля в морі порівняно з союзними бомбардуваннями Німеччини.

 

Але і британська, і німецька економіки працювали під жахливими бомбардуваннями. Заводи перетворювалися на руїни, за одну ніч гинули десятки тисяч кваліфікованих робітників, але тут же будувалися нові заводи, і виробництво озброєнь зростало всі роки війни. Навіть у нацистській Німеччині, навіть наприкінці 1944 року, коли британські ланкастери й американські літаючі фортеці бомбили безперервно - виробництво зростало!», - емоційно нагадує Юрій Касьянов.

 

І іронічно констатує на адресу пана Данілова: «Звичайно, перевести на військові рейки сотню нічних клубів Києва складно. Але ось вам ідея для рішення РНБО - що, як стриптезерок одягнути у військову форму?.. Для початку?..».

 

Як повідомляла «УМ», днями секретар РНБО Данілов заявив, що перехід економіки на воєнні рейки - це не зовсім коректна річ.

 

«Якби ми жили в СРСР, там, де адміністративна команда переходу всіх і вся, де всі підприємства були державної форми власності, де була зовсім інша система державного управління. Це була замкнута система, тож перейти на військові рейки фізично неможливо», - міркує Данілов.