Швеція передала Україні високомобільні САУ на базі Volvo

17:36, 04.11.2023
Швеція передала Україні високомобільні САУ на базі Volvo

Вісім гаубиць Archer в Україні: нова зброя для сухопутних військ (Фото з відкритих джерел)

Міністр оборони Швеції Поль Йонсон повідомив, що Швеція передала Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer. 

 

Як повідомляє Україна молода, про це повідомляє видання SVT. 

 

«Це, звичайно, важливо для українців, тому що система Archer має хорошу мобільність і хорошу точність», – заявив Йонсон.

 

Зі свого боку Міноборони України ще наприкінці травня офіційно повідомляло, що САУ Archer разом із навченими екіпажами мають прибути до України протягом літа. Але з цього часу про цю систему нічого чути не було.

 

Проте, вочевидь, це не завадило українським бійцям активно використовувати цю систему для ударів по ворогу без додаткових оголошень.

 

САУ Archer – це високомобільна, точна та швидкострільна гаубиця. Вона побудована на шасі Volvo A30D 6×6. Цю платформу шведська компанія часто використовує для кар’єрних самоскидів. На шасі встановлено гаубицю з гарматою калібром 155 міліметрів.

 

Сам виробник просуває цю САУ під лозунгом: Shoot and Scoot, що можна перекласти як “Стріляй та тікай”. Що говорить про її швидкострільність та мобільність.

 

Експерти називають наступні сильні сторони САУ Archer:

·       повністю автоматизований вогонь на відстань до 60 км;

·       надвисока скорострільність завдяки автомату заряджання – 21 снаряд за 3,5 хвилини;

·       швидке розгортання та вихід з позиції ще до того, як перші снаряди вибухнуть на позиції ворога.

 

Як повідомляла УМ, Німеччина надала Україні нову поставку військової допомоги, яка включає в себе різноманітне обладнання, зокрема, бронемашини та зимову військову форму.