США скоротять бюджетну допомогу Україні

10:06, 21.10.2023
США скоротять бюджетну допомогу Україні

США планують зменшити розмір щомісячної допомоги Україні

У наступному фінансовому році, США скоротять щомісячну бюджетну допомогу Україні з 1,1 мільярда до 825 мільйонів доларів. Однак загальний річний обсяг допомоги залишиться значним і складе 11,8 мільярда доларів. 

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у листі, надісланому з Білого дому тимчасовому спікеру нижньої палати парламенту США Патріку Макгенрі.

 

Допомога надається з метою уникнення можливого руйнування української економіки, що може виникнути в результаті можливих дій Путіна.

 

«Цей запит забезпечує глісаду від 1,1 мільярда доларів на місяць прямої бюджетної підтримки до 825 мільйонів доларів на місяць. Бюджетна підтримка надаватиметься через Світовий банк як відшкодування дозволених і підтверджених видатків Уряду України відповідно до поточної системи умов, розробленої Урядом США. Цей запит на фінансування ґрунтується на останній оцінці Міжнародного валютного фонду щодо дефіциту фінансування України на 2024 рік і припущеннях США щодо надійного розподілу тягаря між ЄС, Японією та іншими донорами»,– йдеться в листі.

 

Зазначається, що дана сума буде доступною до 30 вересня 2025 року для надання допомоги Україні та країнам, які постраждали внаслідок конфлікту на території України.

 

«Це фінансування в поєднанні з критично важливими інвестиціями уряду США в інфраструктуру та приватний сектор України … надаватиме критично важливі ресурси для того, щоб Путіну не вдалося зруйнувати українську економіку. Путін вочевидь прагне краху української економіки, щоб забезпечити капітуляцію України»,– наголошується в листі.

 

Окрім цього, зауважується що фінансова підтримка залишається критично важливою в контексті впливу агресивної воєнної кампанії, проведеної Росією, на економіку та економіку та експорт України, що призвело до загрози економічного спаду.

 

«Пряма бюджетна підтримка гарантувала б, що уряд України зможе оперативно продовжувати реагувати на критичні потреби, включаючи надання медичної допомоги та освіти, підтримку тих, хто переміщений внаслідок війни, і виплату своїх зобов’язань перед особами, залученим до швидкого реагування, державними службовцями»,– резюмували в адміністрації.

 

Як повідомляла УМ, Сполучені Штати передали Україні близько 20 далекобійних ракет ATACMS.