Африка зацікавлена у виробництві української зброї - Кулеба

14:24, 30.09.2023
Африка зацікавлена у виробництві української зброї - Кулеба

Дмитро Кулеба разом з колегами на Форумі оборонних індустрій. (Фото МЗС України)

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголошує на зростаючій зацікавленості партнерів у багатьох регіонах світу до української зброї, спільного виробництва та розвитку взаємовигідних проєктів.

 

Як інформує Україна молода, про це Дмитро Кулеба повідомив на панельній дискусії «Оборонна промисловість перед обличчям агресії» в рамках міжнародного Форуму оборонних індустрій у суботу, передає МЗС України.

 

Міністр зазначив, що протягом часу повномасштабного вторгнення росії кожні переговори починалися з теми зброї. Але якщо спершу йшлося про постачання іноземної зброї до України, то вже з кінця літа минулого року українська сторона почала серйозно говорити спершу про ремонт на території України, а згодом про спільне виробництво.

 

За його словами, зараз ця тема присутня майже на всіх переговорах. Наприклад, Африка зацікавлена не тільки в купівлі української зброї, а й у розміщенні на своїй території її виробництва.

 

"Африка була одним із найбільших ринків збуту української військової продукції до початку повномасштабної війни. Сьогодні Африка чекає повернення українських компаній на цей ринок для продажу зброї. Поки що ця опція, зрозуміло, закрита.

 

В одній африканській країні, коли я спілкувався з лідером цієї країни, він так довірливо подивився мені в очі і каже: "Вам стільки зброї вже надіслали, вам стільки точно не потрібно. Можливо, трохи поділіться з нами?" Тобто, там інше сприйняття наших потреб", - сказав пан Кулеба.

 

Міністр додав, що друга зацікавленість, яка з'явилася в Африки - це, власне, розміщення виробництва української зброї та амуніції на території Африки.

 

"Це новий тренд", - зазначив Кулеба. Він вважає, що "попит на продаж і виробництво зброї, виробленої в Україні, буде дуже високим".

 

Глава МЗС України також висловив вдячність за прибуття до України для участі в першому Міжнародному форумі оборонних індустрій присутнім в залі представникам 252 провідних оборонних компаній з понад 30 країн Європи, Північної Америки, Азії та Австралії.

 

«За підсумками війни, після перемоги, відбудуться дві речі. По-перше, українська оборонна промисловість буде повністю інтегрована в НАТО, як і сама Україна. По-друге, зброя виготовлена українськими та іноземними компаніями буде найбільш конкурентноздатною в світі», — заявив він.

 

Як повідомляла «УМ», на першому Форумі оборонних індустрій українська сторона підписала 20 документів з іноземними партнерами: угоди та меморандуми про виготовлення дронів, ремонт та виробництво бронетехніки та боєприпасів.