Байден не хоче оголошувати публічно про поставки ATACMS

16:26, 23.09.2023
Байден не хоче оголошувати публічно про поставки ATACMS

США відправлять Україні версію ATACMS, яка буде озброєна касетними боєприпасами, а не однією боєголовкою. (Фото з відкритих джерел)

Білий дім вирішив не заявляти офіційно про своє рішення передати ЗСУ далекобійні ракети ATACMS. При цьому, Адміністрація Байдена ухвалила рішення надати ці ракети ще до візиту президента Зеленського до США

 

Причина: дізнавшись про надання далекобійних ракет ЗС рф могли б перемістити шляхи постачання за межі їхньої доступності.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в матеріалі Financial Times від 23 вересня.

 

Згідно з даними джерел, у Вашингтоні поки що не хочуть оголошувати про передачу публічно, адже це може призвести до дестабілізації ситуації та дати підказки росіянам. Також окупаційні війська після цього рішення можуть перемістити свої лінії постачання далі від лінії фронту, щоб далекобійні ракети не змогли до них дістати.

 

Окремо журналісти зазначили, що ракети мають з'явитися в арсеналі Збройних сил України вже найближчим часом, але йдеться про невеликі партії. Принаймні поки що.

 

Анонімне джерело у спілкуванні з журналістами зазначило, що Сполучені Штати Америки відправлять Україні версію ATACMS, яка буде озброєна касетними боєприпасами, а не однією боєголовкою.

 

За деякими даними, це мало заспокоїти місцевих чиновників, які переконані, що постачання такої допомоги Україні значно вичерпає запаси Вашингтону.

 

До речі, журналісти The Washington Post також випустили матеріал, у якому стверджують про остаточне рішення американців виділити Україні ракети ATACMS з касетними снарядами.

 

У Вашингтоні раніше пояснювали відмову передати далекобійні ракети тим, що у Штатів немає достатніх запасів цього озброєння. Інша причина, яка непублічно озвучувалась американськими посадовцями, – побоювання ескалації з боку Росії.

 

Як повідомляла «УМ», днями президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні домовилися про спільне виробництво зброї.

 

Наразі в Білому домі не змогли підтвердити повідомлення про те, що Байден схвалив передачу Україні ракет.