Шведські танки Stridsvagn 122 вже на полі бою в Україні

17:24, 21.09.2023
Шведські танки Stridsvagn 122 вже на полі бою в Україні

Україна отримала від Швеції десять модернізованих танків (Фото з відкритих джерел)

Україна отримала десять модернізованих танків Stridsvagn 122 від Швеції, які вже задіяні на передовій.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві начальника Оперативного відділу штабу армії Швеції Матса Людвіга, опублікованій на сайті Збройних сил Швеції.

 

«Ми дали українцям усе, що могли, хороший матеріал і хороші знання. Тепер ми бажаємо їм усього найкращого у визволенні своєї країни», - сказав Людвіг.

 

Зазначається, що понад 30 років ці танки становили кістяк шведських механізованих бригад. Тепер українська армія має у своєму розпорядженні десять таких танків для боротьби за звільнення своєї країни з танкістами, навченими шведською армією.

 

За словами Людвіга, 24 лютого 2023 року, у річницю повномасштабного вторгнення, було представлено політичне рішення про те, що Швеція пожертвує Україні близько десяти танків.

 

У штабі армії в Енчепінгу вже було проведено підготовку до такого рішення, зокрема й навчання українського особового складу на шведських танках.

 

На цей час на балансі збройних сил Швеції перебуває 120 танків Stridsvagn 122.

 

Stridsvagn 122 є модернізованою версією німецького танка Leopard 2A5, який виробляється за ліцензією у Швеції. Танк має посилену ходову частину, додаткове бронювання, прожектори квадратної форми, запобіжні пояси та французьку систему димового гранатомета GALAX. Stridsvagn 122 був спеціально розроблений для роботи в шведських умовах, включаючи лісисті та міські райони.

 

Як відомо, раніше міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен заявив, що країна передасть іще 45 танків Україні.

 

Як повідомляла УМ, Україна і Швеція досягли домовленості щодо спільного виробництва та ремонту бойових машин піхоти (БМП) CV-90 на території України.

 

Ця угода відображає важливий крок у партнерстві двох країн у сфері оборони і дозволить Україні покращити власні військові можливості, забезпечить модернізацію техніки на власній території, а також зміцнити співпрацю зі шведськими партнерами в області оборонних технологій.