Обміління річки Дніпро в районі Дніпрогесу є критично низьким

17:30, 24.07.2023
Обміління річки Дніпро в районі Дніпрогесу є критично низьким

Річка Дніпро в районі Дніпрогесу в Запоріжжі сильно обміліла. (facebook.com/n.z.hortica)

Рівень води річки Дніпро в місті Запоріжжя є критично низьким для повноцінної роботи Дніпровської гідроелектростанції.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів генеральний директор «Укргідроенерго»  Ігор Сирота в інтервʼю Forbes, оприлюдненому в понеділок.

 

«Середній рівень нижнього б’єфу біля греблі Дніпровської ГЕС становить 12,05 м. Для повноцінної роботи Дніпровської гідроелектростанції рівень води має становити мінімум 12-12,5 м», - сказав посадовець.

 

Зазначається, що до проходження опалювального сезону "Укргідроенерго" разом з проєктним інститутом сподіваються знайти рішення, щоб станція могла працювати на повну потужність і забезпечувати енергосистему балансуючими потужностями.

 

Пан Сирота також зазначив, що Каховську ГЕС можуть і не відбудовувати, якщо вдасться розв'язати низку технічних питань, пов'язаних зі спустошенням Каховського водосховища.

 

«Якщо ми зможемо розвʼязатиціпитаннябезвідновленняКаховськоїГЕС, тотодіможнабудеобговорювати, чиєдоцільністьбудівництва гідроелектростанції. Проте наразі (відбудова - ред.) ГЕС – єдине розвʼязанняцихпроблем», - сказав гендиректор.

 

Так, серед проблем, які доведеться вирішити, в компанії називають:

 

покриття дефіциту води в Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які залежали від поставок з Каховського водосховища;

втрати зрошувальної системи, яка живилась з водосховища та водопостачання Криму після деокупації;

забезпечення водою ставків охолоджувачів Запорізької АЕС (повноцінний запуск станції після деокупації неможливий без відновлення Каховського водосховища)

забезпечення річкового судноплавства Дніпром (зараз глибина на місці Каховського водосховища знизилась приблизно на 14 метрів).

 

Як повідомляла «УМ», Кабінет міністрів планує відбудувати Каховську ГЕС за два роки, попри те, що раніше фахівці називали мінімальний термін для відбудови - 5-7 років.

 

Тоді як екологи та краєзнавці закликають владу не відновлювати Каховську смердючу калюжу, а відродити унікальний природний ландшафт Великого Лугу.