Українці в Польщі офіційно сплатили податки на мільярд злотих

14:56, 10.07.2023
Українці в Польщі офіційно сплатили податки на мільярд злотих

Українці офіційно працевлаштувалися і поповнили польську казну майже на 1 мільярд злотих. (Фото Офісу президента)

Українські біженці поступово адаптуються в Польщі. Наразі багато з них почали офіційно працювати, влилися в систему працевлаштування Польщі й сплачують податки на рівні з поляками.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує польське видання wgospodarce.

 

Зазначається, що за 2022 рік працевлаштовані українці поповнили польську казну майже на 1 мільярд злотих.

 

Точний вплив біженців з України на економіку Польщі розрахувати важко, проте деякі попередні висновки можна зробити на основі даних Міністерства фінансів, якими відомство поділилось із польським виданням.

 

Згідно з податковими даними за минулий 2022 рік, українці поповнили бюджет Польщі на 1 мільярд злотих шляхом сплачених податків.

 

Це свідчить про те, що біженці влилися в життєвий простір Польщі та допомогли боротися з кадровою кризою в країні.

 

Громадяни України, які є податковими резидентами Польщі, отримують декларацію PIT-11 від свого роботодавця та зобов’язані сплачувати податок на прибуток незалежно від джерела доходу.

 

Крім того, мінімальну зарплату в Польщі підвищили вже вдруге за рік. Тепер вона зросла до 3 600 злотих брутто (тобто до відрахування податків). Це приблизно 2 783 злотих на руки (понад 25 000 гривень).

 

Відзначається, що ті, хто працюють за договором доручення, отримуватимуть мінімальну ставку на годину 23,50 злотих брутто (210 гривень). Все залежить від кількості відпрацьованих годин, але в середньому можна заробити від 4 700 до 5 800 злотих на місяць. Це приблизно від 42 000 до 53 000 гривень.

 

Наступне підвищення мінімальної зарплати в Польщі заплановане на 2024 рік.

 

Як повідомляла "УМ", в минулому навчальному році у школах Польщі навчалося 185 тисяч українських дітей