Зеленський і Меркель говорили про газ, Донбас і «Кримську платформу»

15:30, 22.08.2021
Зеленський і Меркель говорили про газ, Донбас і «Кримську платформу»

Ангела Меркель і Володимир Зеленський під час переговорів у Маріїнському палаці у Києві. (Фото Офісу президента)

Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель і президент України Володимир Зеленський відповіли на запитання преси після переговорів у форматі один на один у Маріїнському палаці в Києві у неділю.

 

Про це повідомляє Україна молода.

 

Головною темою було газове питання. Президент Зеленський вважає, що Північний потік-2 є небезпечною геополітичною зброєю з боку Російської Федерації.

 
Тоді як, пані Меркель вважає, що угода про транспортування російського газу через територію України має бути продовжена і газ не можна використовувати у якості зброї. За її словами, вже існуюча співпраця України та Німеччини у галузі енергетики буде продовжена.

 

Канцлерка запевняє, що під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним 20 серпня, вона поінформувала його, що Німеччина виступає за транзит газу через ГТС України до Європи. Також вона допустила введення нових санкцій.

 

«Я з російським президентом про це говорила, що ми хочемо якнайшвидшого продовження договору (між Україною та РФ про транспортування газу – Ред.), який діє до 2024 року. Ми говоритимемо про це і у Європі, і з компаніями, які з цим пов'язані. Ми єдині з американською стороною в тому, що газ не можна використовувати як зброю», - сказала Ангела Меркель.

 

Водночас, президент Зеленський, за результатами зустрічі з Меркель каже, що досі не розуміє, хто дасть гарантії економічної безпеки Україні після 2024 року, коли завершиться дія контракту на транзит країною російського газу в Європу.

 

«Ми обговорювали з пані канцлеркою питання щодо продовження договору про транзит газу через територію України після 24-го року, але поки що, я вважаю, це дуже загальні речі… Я хочу зрозуміти, що буде отримувати Україна і що може втратити наша держава після того, як закінчиться договір 24-го року, і хто дає конкретні гарантії Україні», - сказав глава держави.

 

За його словами, 23 серпня відбудеться зустріч міністрів енергетики України, США і Німеччини, на якій, "можливо, з’являться якісь більш конкретні речі". Зокрема, може йтися про перехід на зелену енергетику і "зелений" курс України, але все це потребує "дуже великих грошей і довгого терміну".

 

 

Також Зеленський вважає, що Україна, Німеччина та Франція повинні мати консолідовану позицію щодо мирного врегулювання на Донбасі:

 

"Пріоритетною темою наших переговорів був процес мирного врегулювання на Донбасі. Важливо щоб … Україна, Німеччина і Франція мали консолідовану позицію щодо плану мирного врегулювання, який має бути заснований на кластерах".

 

Він наголосив, що Україна прагне домогтися режиму постійного і сталого припинення вогню, обміну утримуваними особами, відкриття КПВВ з боку тимчасово окупованих територій, а також доступу на тимчасово окуповані території представників Червоного хреста.

 

"Наша позиція щодо необхідності саміту нормандської четвірки незмінна. Поки відсутній прогрес, тиск на Російську Федерація повинен зберігатися. Ми хочемо бачити тут дуже активні зусилля наших партнерів", - сказав президент України.

 

Цікаво, що під час брифінгу Ангелі Меркель довелося виправдовуватися пере журналістами через свою відсутність на саміті «Кримська платформа», який відбудеться 23 серпня.

 

Відповідаючи на питання журналістів канцлерка ФРН запевнила, що її відсутність на саміті у понеділок не свідчить про бажання догодити Росії, а заміна представника Німеччини пов'язана лише з подіями в Афганістані.

 

«Я чітко сказала, що анексію Криму ми вважаємо порушенням міжнародного права. Тут нічого не змінилося. Ми говорили про те, що приїде на Кримську платформу наш міністр закордонних справ, і днем раніше я приїду (в Україну). Те, що наш міністр зараз не приїде, не пов'язано з нашими відносинами з Росією, а лише з тим, яка ситуація склалася зараз в Афганістані. Тому ми зараз відправляємо сюди нашого міністра енергетики та економіки, який має такий же ранг, як міністр закордонних справ», - пояснила пані Меркель.

 

І додала, що її візит до України є прощальним у якості федерального канцлера.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський сподівався, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель під час свого візиту до Києва надасть Україні гарантії в суперечці щодо газопроводу "Північний потік-2".