Вітренко про «Північний потік-2»: Програно битву, а не війну

20:31, 31.07.2021
Вітренко про «Північний потік-2»: Програно битву, а не війну

Юрій Вітренко вважає, що війна з Газпромом ще триває. (Фото з сайту форуму "Україна.30")

Глава Нафтогазу Юрій Вітренко констатує, що Україна вже ніяк не вплине на те, що газопровід «Північний потік-2» буде добудований, втім, на його думку, ще можна зробити так, щоб він не був сертифікований.

 

За його словами, Україна продовжує працювати над тим, щоб російський газопровід «Північний потік-2» не зміг запрацювати.

 

Як повідомляє Україна молода, методи, за допомогою яких Київ сподівається запобігти запуску газопроводу, Юрій Вітренко розкрив в інтерв'ю Радіо Свобода у суботу.

 

"Програна битва, але не програна війна. І наша "війна" проти Північного потоку-2 продовжується", - заявив очільник «Нафтогазу».

 

Він також пояснив, як можна зробити так, щоб газопровід не був сертифікований:

 

"Це можливо, якщо довести, що компанія-оператор труби контролюється російським Газпромом і президентом Росії Володимиром Путіним. Європейське законодавство забороняє одній особі або групі осіб контролювати видобуток і транспортування газу".

 

Він акцентував на тому, що міністерство закордонних справ України вже направило ноти Європейській комісії із закликом враховувати "так званий принцип солідарності".

 

"Якщо (а це фантасмагоричний сценарій) оператор Північного потоку-2 буде відділений від Газпрому, ... то німецький регулятор і Єврокомісія мають забезпечити доступ третіх сторін до всіх газопроводів, що йдуть з Росії до Європи, зокрема, з України", - пояснив пан Вітренко.

 

Як повідомляла «УМ», 21 липня США і Німеччина досягли угоди щодо Північного потоку-2. У ній передбачено, що Вашингтон відмовляється від намірів ввести санкції стосовно учасників проекту, проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія буде використовувати газопровід як інструмент енергетичного тиску.

 

В угоді також йдеться про намір зберегти транзит газу через Україну. Німеччина обіцяє скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу по території України, який повинен закінчитися в кінці 2024 року.