Чорнобиль став зоною чорних лісорубів

16:57, 13.06.2021
Чорнобиль став зоною чорних лісорубів

Чорнобильська зона - клондайк для "чорних лісорубів"

Зона відчуження є «державою в державі», а управління нею функціонує паралельно з тим, як діють закони України – заявили в партії «Слуга народу».

 

Інформація, яка часто виникає в українських ЗМІ щодо незаконної діяльності в Чорнобильській зоні відчуження, відповідає дійсності.

 

Як інформує УМ, про це заявила під час форуму «Україна 30. Екологія» депутатка Верховної Ради від партії «Слуга народу» Ольга Василевська-Смаглюк.

 

За її словами, наразі Зона відчуження є «державою в державі», а управління нею функціонує паралельно з тим, як діють закони України.

 

«Ми читаємо в заголовках про незаконний вилов риби, про старателів, які видобувають в Зоні бурштин, з 2017 по 2019 роки активно говорили про незаконне вивезення металу. Ми говорили про незаконну вирубку лісу, обробку та вивезення із Зони деревини. Все це не відповідає картині, яку ми хотіли б бачити", – зазначила Василевська-Смаглюк. - Це є держава в державі, зі своєю тіньовою економікою. Там є свої самосели, є люди, які ведуть асоціальний спосіб життя, є сталкери. Є своя система управління, яка функціонує паралельно з тим, як діють закони України», – наголосила депутатка.

 

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський висловив ідею перетворити територію довкола Чорнобильської АЕС на зону відродження.

 

За його словами, програма розвитку Чорнобильської зони, затверджена на наступні трироки, повинна зробити Чорнобиль туристичним магнітом України.

 

Також стало відомо, що в «Слузі народу»закликали надати Чорнобильській зоні статус зони спеціального промислового використання, щоб сприяти розвитку місцевого бізнесу.

 

За словами нардепів, наразі ситуацію ускладнює застаріла система управління та непрозорий розподіл коштів.