До складу ВМС України увійдуть ще три катери типу «Island»

12:59, 31.05.2021
До складу ВМС України увійдуть ще три катери типу «Island»

Патрульні катери типу «Island», які невдовзі США передасть Україні

До кінця поточного року у складі Військово-Морських Сил ЗС України буде сформовано дивізіон з 5 швидкохідних патрульних катерів типу «Island», які передані нашій державі в рамках двостороннього співробітництва між США та Україною.

 

Як інформує УМ, про це повідомив міністр оборони України Андрій Таран у понеділок.

 

За його словами, до вже прийнятих до бойового складу ВМС України катерів «Старобільськ» і «Слов’янськ» впродовж 2021 року доєднаються ще 3 катери проекту «Айленд».

 

«Відновлюючи бойові спроможності вітчизняного флоту, ми переоснащуємо його озброєнням, яке б було сумісне із зразками держав-членів НАТО. Тому усі три катери типу «Island» надійдуть до України зі встановленими на борту корабельними системами виробництва США та бойовими модулями», — підкреслив Андрій Таран.

 

Наразі, зазначив очільник українського оборонного відомства, на катерах які носитимуть назви «Суми» та «Фастів» в американському місті Балтимор повністю завершено відновлення технічного стану. Зараз проводиться налагодження механізмів і систем та розпочато роботу щодо встановлення озброєння на кожному із них.

 

Ці два катери планується відправити до України протягом третього кварталу поточного року. Також відповідні технічні роботи проводяться і на п’ятому патрульному катері Р194. Він, оснащений зброєю, обладнанням та технічними засобами, буде доставлений до Одеси наприкінці 2021 року.

 

Нагадаємо, що як повідомляло раніше Міністерство оборони України – катери Військово-Морських Сил ЗС України типу «Island» проходять завершальний процес технічного відновлення.

 

У Чесапікській затоці (штат Меріленд) відбувся плановий контрольний вихід у море одного із патрульних катерів. В рамках випробувань було перевірено роботу сучасного навігаційного обладнання. Катер підтвердив свої морехідні якості та технічні характеристики.