Україна отримає $100 мільйонів на кредити малому та середньому бізнесу

10:55, 31.05.2021
Україна отримає $100 мільйонів на кредити малому та середньому бізнесу

Надія лише на Світовий банк?..

У Світовому банку затвердили надання додаткових коштів у розмірі $100 млн для проєкту Доступ до довгострокового фінансування у рамках боротьби України з наслідками пандемії COVID-19.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Світового банку.

 

Рада виконавчих директорів Світового банку затвердила надання додаткових коштів у розмірі 100 млн доларів США для проєкту Доступ до довгострокового фінансування у рамках боротьби України з наслідками пандемії COVID-19.

 

Український державний АТ «Укрексімбанк» є позичальником та виконавцем діючого проєкту банку. Виділені додаткові кошти Укрексімбанк використає для надання позик експортно-орієнтованим малим та середнім підприємствам (МСП), які постраждали від пандемії COVID-19.

 

Проєкт зосереджений на наданні субкредитів з більш тривалим строком погашення, ніж ті, що зараз пропонуються на ринку.

 

«Протягом багатьох років Світовий банк підтримує малий та середній бізнес, який повинен стати основою економіки України. Ці нові позики від Укрексімбанку створять робочі місця, стимулюватимуть конкурентоспроможність, допоможуть українським компаніям знаходити нових клієнтів за кордоном, збільшуватимуть доходи та сприятимуть зменшенню рівня бідності по мірі виходу України з пандемії», – заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.

 

Проєкт Доступ до довгострокового фінансування на загальну суму у 150 мільйонів доларів США впроваджується з літа 2018 року і вже забезпечив суттєвий позитивний вплив на сектор малого та середнього підприємництва. За проєктом профінансовано понад 50 МСП підприємств з усієї України.

 

Більшість бізнесів, яких підтримує проєкт, здійснюють свою діяльність у секторах сільського господарства та харчової промисловості, де в українських експортерів є суттєва конкурентна перевага, і де МСП традиційно відіграють провідну роль.

 

У межах проєкту також надано позики фірмам, що здійснюють діяльність у різних виробничих галузях: виробництва гірничого обладнання та холодильних установок, стоматологічного та електричного устаткування, пластикової упаковки, деревообробки, ткацтва килимів тощо. Проєкт допоміг цим МСП поліпшити конкурентні переваги у порівнянні з великими підприємствами.

 

Поточний портфель інвестиційних проєктів Світового банку в Україні становить близько 3,3 млрд доларів США в межах 11 інвестиційних проєктів та однієї програми заради результатів. Ці інвестиції спрямовані на вдосконалення базових державних послуг та забезпечення потреб простих громадян у таких сферах як водопостачання, каналізація, опалення, електроенергія, енергоефективність, дороги, соціальний захист, освіта та охорона здоров'я, а також розвиток приватного сектору.