На українському ринку землі нас чекає «дикий Захід» - Ігор Уманський

14:31, 05.05.2021
На українському  ринку землі нас чекає «дикий Захід» - Ігор Уманський

Ексміністр фінансів України Ігор Уманський: нардепи плідно працюють над "віджимом" українських земель

Прискорення процесів відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення в умовах економічної кризи однозначно йде на користь транснаціональному капіталу, який здатний поглинути найбільше багатство українського народу.

 

Водночас українські селяни, зокрема вітчизняні фермери, внаслідок фінансової скрути не матимуть можливості збільшити власний банк сільськогосподарських земель.

 

Як інформує УМ, таку думку у своєму Фейсбук  висловив колишній міністр фінанасів України Ігор Уманський.  

 

 «...звільнення  Коболєва, відставка Мендель і навіть травневі свята відволікають нашу увагу від головного вектора роботи нинішньої влади. А це, як і раніше, просування ринку землі», - сумно жартує Уманський.



«Практично зі старту держава залишиться без кількох мільйонів гектарів. На решту площі накинуться дрібні і великі спекулянти, що зібрали за кілька років величезні обсяги готівки. Але найголовніше, вступить в дію механізм банківської застави, який дозволить вже в 2021 році збирати величезні площі земель в один масив, щоб незабаром перепродати їх іноземним інвесторам», – стверджує ексочільник Мінфіну України.



Також Уманський переконаний, що «депутати працюють над різного роду законопроєктами-сюрпризами, які повинні полегшити «віджим» українських земель з метою їх подальшого перепродажу.

 

Іншими словами, нас чекає «дикий Захід»».



Зазначимо, що поряд із законом про обіг земель сільськогосподарського призначення український парламент нещодавно схвалив законопроєкт про земельну децентралізацію, згідно якого землі сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів передаються у власність територіальних громад.

 

У більшості рад територіальних громад депутатська більшість підконтрольна місцевим бізнес-елітам і саме ці бізнес-еліти будуть вирішувати кому передати найбільш ласі шматки української землі.