МЗС України: Росія краде українські телекомунікаційні та радіочастоти

16:21, 04.04.2021
МЗС України: Росія  краде українські телекомунікаційні та радіочастоти

Замміністра Еміне Джапарова: Росія краде українські частоти

Міністерство закордонних справ України планує звернутися до арбітражного суду  у справі про присвоєння та використання РФ телекомунікаційної системи та радіочастотного ресурсу України.

 

Про це, за повідомленням УМ,  заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на слуханні в Комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

«За фактом ми маємо, що телекомунікаційна система України, яка є майном України, разом з радіочастотним ресурсом - і ТБ, і радіочастоти - вкрадені, привласнені», - заявила Джапарова.

 

Вона зазначила, що Україна відстежує і надає звіти про те, як «Роскомнагляд» незаконно видає ліцензії на використання частот, які належать Україні.

 

«І тут, мені здається, є велика перспектива, по-перше, санкційного реагування - ця робота точно проводилася, її треба реанімувати, - і перспектива арбітражу, яка, до речі, нами зараз обробляється», - додала чиновниця.

 

Також вона зазначила, що через тиждень планується проведення  міжвідомчої наради, де обговорять питання перспективи арбітражного розгляду.

 

«Тому що є факт незаконного використання радіочастотного ресурсу. Відповідно до регламенту і статуту, подібні суперечки повинні вирішуватися  дипломатичними  каналами, і коли цей інструмент вичерпується, тоді з'являється перспектива арбітражу», - зазначила вона.

 

Також вона додала, що на цій міжвідомчій нараді планується обговорення перспектив і розвитку стратегії дій з певнихнюансів разом з Держспецзв'язком, НКРЗІ, УДЦР, Нацрадою і всіма, хто причетний до цього комплексного технічного питання.

 

 До речі,  за даними нового моніторингу  Кримської правозахисної групи, в окупованому Криму заблоковано не менше 27 сайтів.

 

Це, здебільшого,  популярні українські онлайн-медіа.