У Запоріжжі СБУ завадила провести таємні збори акціонерів «Мотор Січі»

12:00, 31.01.2021
У Запоріжжі СБУ завадила провести таємні збори акціонерів «Мотор Січі»

Бійці СБУ виламали двері, щоб потрапити на таємні збори акціонерів Мотор Січі.

Позачергові загальні збори акціонерів "Мотор Січ", ініційовані Skyrizon Aircraft Holdings Limited китайських інвесторів та ТОВ МС-4 українського бізнесмена Олександра Ярославського намагалися втаємничено провести у Запоріжжі за незвичною адресою на вулиці Південне шосе, 8 в неділю о 8.00 ранку.

 

Втім, цим намірам завадили кілька десятків працівників підприємства, які влаштували пікет, а також правоохоронні органи, зокрема, СБУ. Бійці спецслужби навіть виламали двері.

 

Як передає УМ, про це інформують запорізькі ЗМІ в неділю.

 

 

Зазначається, що співробітники підприємства влаштували пікет так званих зборів акціонерів із плакатами "Закон на боці Мотора", "Не дозволимо рейдерського захоплення" тощо. Їх обурили спроби змінити керівництво «Мотор Січі».

 

За їхніми словами, вони не отримували жодних повідомлень про проведення зборів акціонерів. Про захід дізнались з Інтернету.

 

 

"У нас є статут, в якому зазначено, що акціонери мають отримати папери про проведення зборів за місяць. Збори завжди проводились на території підприємства, в актовому залі. Більше того, реєстр акціонерів закритий, і як ці люди, не знаючи акціонерів, можуть проводити збори?", - сказала акціонер підприємства Вікторія в коментарі Укрінформу.

 

Для забезпечення порядку на місці працювало понад 50 поліцейських та 200 бійців Нацгвардії.

 

Вже близько 9:30 приїхала група народних депутатів з фракції «Слуга народу».

 

"До нас звернувся трудовий колектив Мотор Січі. Є рішення РНБО, накладено Указом Президента санкції. Ми приїхали здійснити парламентський контроль у рамках наших повноважень. Для того, аби тут сьогодні не вчинявся злочин проти держави. У нас є інформація, що тут має відбуватись захід, на який накладено санкції. Якщо це так, ми будемо викликати СБУ", - заявив журналістам на місці нардеп Арсеній Пушкаренко.

 

Разом із ним приїхали депутати від «слуг» Юлія Яцик, Максим Пашковський, Євген Шевченко, Артем Кунаєв, Геннадій Касай.

 

На місце зборів прибули і спецпризначенці СБУ, які вимагали відкрити двері в рамках проведення слідчих дій. Втаємничені «акціонери» таки відчинили одні двері, але інші таки довелося виламувати.

 

 

За інформацією представників "Мотор Січі", збори акціонерів не відбулись.

 

Зазначимо, що 28 січня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів.

 

Згідно з цим рішенням, Україна запровадила обмежувальні заходи на три роки до громадянина Китаю Ван Цзін та компаній "Skyrizon Aircraft Holdings Limited" (Британські Віргінські острови), "Hong Kong Skyrizon Holdings Limited" (Гонконг, КНР), "Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd" (Пекін, КНР) та "Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd" (Пекін, КНР).

 

У ЗМІ цих осіб пов’язують із інвесторами компанії “Мотор Січ”. До речі, у січні Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ "Мотор Січ". Тим самим Сполучені Штати хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

 

Ще раніше, 4 вересня 2020 року китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» подали до Міністерства юстиції претензійний документ - Notice of Investment Dispute про намір звернутися до міжнародного арбітражу для стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд доларів.