Вакантна посада: Зеленський обиратиме голову Нацбанку з трьох списків кандидатів

16:35, 04.07.2020
Вакантна посада: Зеленський обиратиме голову Нацбанку  з трьох списків кандидатів

Зеленський підкреслив, що він та Офіс президента не чинили політичного тиску на ексглаву Нацбанку Якова Смолія. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський отримав три списки із запропонованими кандидатами на посаду голови Національного банку України від представників банківського сектору. Кандидатів перевіряють через правоохоронні органи.

 

Як інформує УМ, про це Зеленський заявив сьогодні на брифінгу в суботу в місті Южне Одеської області, передає "Інтерфакс-Україна"

 

“Питання щодо кандидатури на голову Національного банку України. Я зробив три великі дискусійні зустрічі в рамках професійного діалогу. Я зустрівся із всіма головами державних банків України, хотів відних отримати й кандидатуру, і їх особисте враження через цю ситуацію. Всі достатньо спокійно сприймають звільнення голови Національного банку України, всі не бачать якихсь ризиків...”, — сказав Зеленський.

 

Також Зеленський повідомив, що зустрівся із всіма заступниками діючого складу НБУ, від яких також отримав рекомендації.

 

“І також зустрівся з майже усіма представниками комерційних банків України. Всі три списки, які мені запропонували, ці три окремі „столи“ банківської галузі, сектору ми вивчаємо, вивчаємо і через правоохоронні органи, щоб знати що це за люди, які у них статки, який професійний рівень”, — розповів Зеленський.

 

Зеленський підкреслив, що він та Офіс президента не чинили політичного тиску на ексглаву Нацбанку Якова Смолія.

 

"Що стосується глави Національного банку України, то ви можете його (Смолія - ​​ІФ) особисто запитати, чи був тиск з боку Офісу президента. Мені здається, вже запитували журналісти, і отримали відповідь: він сказав, що ні. У нас із ним були дійсно дуже непогані, не тільки на професійному, а й на людському рівні, відносини", - сказав президент.

 

Президент зазначив, що різні представники банківського сектора запропонували йому кандидатури на пост глави Нацбанку, і вони зараз вивчаються.

 

"Що стосується кандидатури на голову Національного банку України, я провів три великі дискусійні зустрічі. В рамках професійного діалогу я зустрівся з усіма главами державних банків України, щоб отримати від них і кандидатури, і їхнє особисте враження від всієї цієї ситуації. Всі вони досить спокійно сприймають звільнення глави Національного банку, всі не бачать будь-яких ризиків. Нам багато разів говорили, що долар буде завтра по 100. Все це якась фантастика",- наголосив президент.

 

На засіданні Верховної Ради 3 липня Смолій сказав: "Я такого (про тиск з боку президента) в своєму виступі не говорив, однак я зазначав, що на всіх нарадах, де були присутні президент, нардепи або прем’єр до НБУ звучали заклики залити економіку грішми, відмінити принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще. Поставити інфляцію 11% і курс 30, бо такі параметри закладені в держбюджет. Ці гасла змусили мене прийняти це рішення".

 

Як повідомляла УМ, 1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента заяву про відставку через "систематичний політичний тиск".

 

Своєю чергою в Офісі Президента запевнили, що правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності, додавши, що "безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України".


2 липня Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Смолія з посади голови НБУ.

 

Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав проєкт постанови про звільнення Смолія.

 

3 липня Верховна Рада звільнила його з посади.