Маск у розпачі: SpaceX втратила 200 супутників Starlink за останні два місяці

18:06, 22.09.2023
Маск у розпачі: SpaceX втратила 200 супутників Starlink за останні два місяці

Сонячні бурі згубили не один десяток масківських супутників. (Фото з відкритих джерел)

У компанії, що належить Ілону Маску, за останні два місяці впало понад 200 супутників.

 

Як інформує УМ, про це стверджують фахівці сайту SatelliteMap, що стежить за супутниками в космосі.

 

Причиною цієї проблеми стали збільшення сонячної активності та сильні сонячні бурі. Останні можуть збільшувати щільність атмосфери поблизу Землі, що призводить до зриву супутників з їхніх орбіт і подальшого згоряння в атмосфері.

 

Ці події також спричиняють перевантаження ліній електропередач, призводячи до проблем з інтернет-з'єднанням та іншими комунікаційними системами.

 

Компанія Starlink втратила не просто супутники, а гроші, вкладені в їхнє виробництво і запуск, оскільки виведення цих об'єктів на орбіту за допомогою ракет SpaceX, які також належать Ілону Маску, потребує величезних витрат.

 

Модернізація ракети Falcon 9 і збільшення розмірів і маси супутників зробили процес виведення менш ефективним. Тепер ракета може перевозити тільки 22 супутники за один запуск, замість 60, як це було раніше, пише Wccftech.

 

За даними SatelliteMap, Starlink запустила 5017 супутників, але в робочому стані зараз тільки 4166 — 569 було знищено сонячними бурями та іншими проблемами.

 

Крім того, компанія Starlink зазнала значної репутаційної шкоди після одіозних рішень її голови Ілона Маска. Останній подібний скандал спричинила його відмова надати супутниковий зв’язок у Криму ЗСУ.

 

Додамо, що Starlink — проєкт американської компанії SpaceX щодо розробки високопродуктивної супутникової платформи для виготовлення супутників зв'язку та запусків великої їх кількості (сузір'я) у космос. Система надає доступ до широкосмугового інтернету у будь-якій точці планети. Першою компанія почала обслуговувати Канаду та США (2020).

 

Назва «Starlink» взята із роману Джона Ґріна «Провина зірок». Проєкт почався у 2015 році, а перші два супутники було запущено у тестовий політ 22 лютого 2018 року ракетою Falcon 9. Запуск наступної партії сателітів вже із 60-ти одиниць відбувся у травні 2019 року. У січні 2020 року SpaceX стала власницею найбільшої кількості супутників на орбіті (180 штук). До середини 2020-х років компанія планувала відправити на певні орбіти близько 12 тисяч апаратів, однак у 2019 році з'явилася інформація про заявку на ще 30 тисяч штук.

 

SpaceX допускає можливість продажу супутників, виготовлених на платформі Starlink, після чого ті зможуть використовуватися у наукових або військових цілях, а зароблені кошти Ілон Маск планує витратити на розробку ракети Starship для польотів на Марс. У майбутньому компанія має намір розмістити подібне сузір'я і на навколомарсовій орбіті.

 

Як повідомляла УМ, Ілон Маск таємно наказував відключити зв'язок Starlink поблизу Криму.