Риби-космонавти: Китай відправить морських жителів на космічну станцію

13:11, 24.07.2023
Риби-космонавти: Китай відправить морських жителів на космічну станцію

Зебра даніо, або рибка даніо скоро помандрує у космос. (Фото з відкритих джерел)

На космічну станцію «Тяньгун»Китай відправить риб Даніо реріо. Експерименти з рибами допоможуть дослідити втрату кісткової маси в астронавтів.

 

Як інформує УМ, про це повідомило наукове видання Space.

 

Також науковці вивчатимуть взаємодію між рибою та мікроорганізмами в невеликій закритій екосистемі. Коли саме риби з Китаю полетять в космос, наразі невідомо.

 

Риб відправляють у космос не вперше. У 2012 році на Міжнародну космічну станцію відправили систему NASA Aquatic Habitat, або AQH. Вона допомогла дізнатись, як мікрогравітація впливає на морське життя. На ній мешкала невелика зграя медаки, невеликої прісноводної риби, що походить із Японії. Ось як виглядав акваріум:

 

У 1976 році рибок даніо також відправляли на радянську орбітальну станцію Салют 5 на борту місії «Союз 21». Радянські космонавти, які проводили експерименти з рибами, виявили зміни поведінки даніо в умовах мікрогравітації.

 

У травні Китай відправив у космос перший цивільний корабель під назвою «Шеньчжоу-16» («Божественний корабель»). На його борту перебувають троє астронавтів.

 

Китай до 2030 року планує відправити на Місяць дві ракети — одна нестиме космічний корабель, що приземлиться на його поверхню, а інша транспортуватиме астронавтів.

 

Як повідомляла УМ, пухнаста мов цукрова вата: виявлено величезну планету.