Омельченко чи Франко: українці обирають ім’я для придбаного в Британії криголаму

12:53, 22.08.2021
Омельченко чи Франко: українці обирають ім’я для придбаного в Британії криголаму

Криголам «Джеймс Кларк Росс» тепер власність України.

Пропозиції щодо нової назви криголаму, який Україна придбала у Великої Британії, приймають до 29 серпня (включно) на фейсбук-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

 

До пропозиції назви слід додати її обгрунтування. Найкращі три ідеї буде відзначено унікальними подарунками: наборами листівок з фотографіями до 25-річчя станції «Академік Вернадський».

 

Як повідомляє «Україна молода», наразі лідирують назви «Антон Омельченко» (на честь першого українця в Антарктиді, учасника британської експедиції Роберта Скотта, члена Королівського географічного товариства), «Роланд Франко» (на честь онука Івана Франка, який відійшов у засвіти 11 серпня 2021 року, але свого часу доклав чимало зусиль для передачі станції «Фарадей» Україні) та «Незалежність» (на честь 30-річчя незалежності України).

 

 

Серед інших пропозицій – «Петро Гожик» (на честь першого керівника українського антарктичного центру), «Сергій Гордієнко» (першим в історії встановив на Північному полюсі державний прапор України та був учасником першої української антарктичної експедиції), «Іван Сірко», «Тарас Шевченко», «Ілля Мечников», «Іван Піддубний», «Василь Сліпак».

 

Пропонують також неперсоніфіковані назви: «Кирило Кожум’яка»,  «Козак Мамай», «Україна», «Незламний», «Криголамич», «Червона рута», «Барвінок», «Полярна чайка» (на честь козацьких човнів), «Біла земля» і навіть «Білий ведмідь», яких в Антарктиді, до речі, немає, а також інші варіанти.

 

Нагадаємо, угоду про купівлю легендарного британського криголаму «Джеймс Кларк Росс» було укладено 19 серпня. Вартість угоди – 5 млн доларів (для України зробили знижку 50%, а початкова ціна судна була 10 млн доларів).

 

За інформацією Національного антарктичного наукового центру, наразі триває переоформлення всіх потрібних документів, після чого криголам вже під українським прапором вирушить з Данії (де зараз базується) до України.

 

Планується, що судно прийде до Одеси на початку осені цього року.

 

Протягом останніх 30 років(корабель був спущений на воду її Величністю Королевою Британії 1990 року) «Джеймс Кларк Росс» виконував роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень.

 

«Для України придбання такого судна відкриває цілий світ нових можливостей, – наголошує директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.– Останні 20 років в України не було власного криголама для антарктичних досліджень, що значно обмежувало нашу роботу. Також з цим судном Україна має амбіції проводити масштабні дослідження Південного океану і, за можливості, з часом розпочати дослідження в Арктиці».

 

Тож придбане судно відкриває ціле вікно нових можливостей для НАНЦ, зокрема в океанографічних дослідженнях та вивченні зміни клімату в полярних регіонах.

 

Крім того, додає Євген Дикий, «для нас цей криголам має цінність як символ, адже саме він привіз першу українську антарктичну експедицію на колишню британську станцію «Фарадей» – зараз нашу «Академік Вернадський».

 

 

Нагадаємо, що Великобританія вже вдруге передає свої дослідницькі активи українським колегам. Чверть століття тому – 6 лютого 1996 року – британська база «Фарадей» стала українською станцією «Академік Вернадський», й зараз там працює вже 26-та Українська антарктична експедиція.