Астрономи зазнімкували рух нової планети-гіганта

14:34, 11.12.2020
Астрономи зазнімкували рух нової планети-гіганта

Маса екзопланети в 11 разів більша за масу Юпітера

Дослідники вперше зафіксували орбітальний рух екзопланети HD 106906 b за допомогою знімків космічного телескопа «Габбл», що охоплюють 14-річний період

 

Як інформує УМ, про це вони пишуть у журналі The Astronomical Journal. Виявилося, що ця екзопланета відірвана від планетарної області на відстань 100 астрономічних одиниць. Її орбіта схожа на орбіту гіпотетичної Дев’ятої планети Сонячної системи та вказує не те, що такий об’єкт може з’явитися дуже рано на шляху еволюції планетарної системи.

 

Маса екзопланети HD 106 906 b в 11 разів більша за масу Юпітера. Вона обертається навколо бінарної системи майже однакових за масою зірок, що належать до спектрального класу F. Цій системі усього 15 мільйонів років, вона розташована у зоряній асоціації Скорпіона — Центавра на відстані близько 336 світлових років від Сонця. Зірки оточені навколозоряним диском з уламками матеріалу радіусом приблизно у 50 астрономічних одиниць (що у 50 разів більше за відстань між Землею і Сонцем).

 

Динамічна еволюція цієї системи лишається загадкою для астрономів, адже екзопланета HD 106 906 b перебуває на відстані приблизно 737 астрономічних одиниць від зірок, навколо яких обертається, та дуже віддалена від середньої площини диска. Таким чином, щоб здійснити один оберт навколо своїх зірок, HD 106 906 b знадобиться більше 10 тисяч років. До того ж, сам навколозоряний диск є дуже асиметричним. Зокрема, його східна сторона тонка і витягнута на відстань понад 550 астрономічних одиниць, тоді як західна сторона диска товстіша і має радіус у 370 астрономічних одиниць.

 

Дослідники провели перше вимірювання орбітального руху HD 106 906 b навколо її зірок за допомогою знімків телескопа «Габбл» за 14-річний період. Виявилося, що її витягнута орбіта не перебуває в одній площині із внутрішнім диском. Втім, планета не викидається із системи, як можна було припустити. Найдовша відстань від зірок до екзопланети складає 850 астрономічних одиниць, ексцентриситет орбіти має значення 0,44. Окрім того, орбіта HD 106 906 b нахилена під кутом близько 40 градусів до навколозоряного диска.

 

Одна з можливих орбіт екзопланети HD 106 906 b позначена пунктиром. NASA, ESA, M. Nguyen (University of California, Berkeley), R. De Rosa (European Southern Observatory), and P. Kalas (University of California, Berkeley and SETI Institute).

 

Усе це робить орбітальні властивості екзопланети схожими на гіпотетичну Дев'яту планету в нашій Сонячній системі. Такий об’єкт міг сформуватися ближче до Сонця та перейти на дуже витягнуту і довгу орбіту під дією гравітації Юпітера. Наявністю Дев'ятої планети можна було б пояснити орбіти деяких астрономічних тіл у поясі Койпера, але астрономи досі її не виявили.

 

Дослідження вчених свідчить про те, що орбітальна архітектура, подібна до Дев'ятої планети, може бути створена протягом перших 10 мільйонів років формування системи та її подальшої динамічної еволюції. Окрім того, HD 106 906 b відповідальна за збурення диска та його асиметрію.