Кліпайте очима: у Великій Британії з’ясували як сподобатися кішкам

15:03, 11.10.2020
Кліпайте очима: у Великій Британії з’ясували як сподобатися кішкам

Кішки сприймають порух очей так само, як люди - щиру усмішку.

Британські науковці з’ясували, що повільне моргання та примружування очима є ефективним способом спілкування людей з кішками.

 

Кліпання та примружування очей кішка сприймає приблизно так само, як людина  щиру посмішку, - і починає вважати господаря більш дружнім та привабливим.

 

Як інформує «Україна молода», цю закономірність виявили психологи з Сассекського і Портсмутского університетів у Великобританії.

 

Свою статтю вони опублікували у журналі Scientific Reports.

 

Вчені стверджують, що кішки починають робити те саме, що свідчить про їхню приязнь та демонстрацію відчуття комфорту.

 

Досліджень щодо взаємного зчитування сигналів людей та котів мало, оскільки цих тварин вважають одинаками. Але визначити якісь сигнали вченим все ж раніше вдавалося. Так, повільне моргання котів вважають хорошим сигналом, який говорить, що тварині комфортно і вона відкрита до людини.

 

Тепер британські вчені провели два експерименти. У першому взяли участь 21 кішка і їхні господарі. Експеримент проводили в тих же помешканнях, де кішки жили. Кожного учасника-людину попросили дочекатися прямого зорового контакту з кішкою і в цей момент або повільно моргнути, або нічого не робити, залежно від умов, які ставили вчені.

 

Реакцію кішок і дії їхніх власників записували на відео і потім аналізували. Підраховували зокрема кількість різних рухів очей тварини: моргань, закриттів, примружувань і повільних напівморгань, схожих на ті, що робили господарі.

 

З’ясувалося, що коли люди повільно закривали очі, кішки частіше повторювали за ними. Це не залежало від віку тварини чи кількості домашніх улюбленців в господаря.

 

У другому експерименті (в ньому взяли участь 24 кішки) завдання було аналогічним, але цього разу тварини спостерігали не за господарями, а незнайомцями. Так хотіли перевірити, чи захоче кішка підійти до цієї людини ближче, якщо та протягне їй руку, і чи буде це залежати від рухів очей.

 

Як і в попередньому експерименті, кішки значно частіше повільно моргали і примружувалися у відповідь людям. Також це допомогло незнайомцям сподобатися тваринам.

 

Водночас автори дослідження відзначають, що в майбутньому ще потрібно вивчити, як у кішок з’являється така здатність до комунікації.

 

Вчені припустили, чому це відбувається. Можливо, кішки стають привітними у відповідь на дії, оскільки чекають нагороди або раді, що людина таким чином перериває зоровий контакт, який у тварин асоціюється з небезпекою. Згідно з іншою гіпотезою, кішки сприймають порух очей так само, як люди - щиру усмішку.